Kurczak z farszem porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niebanalny sposób na urozmaicenie pieczonego kurczaka - porzeczki nadają mu naprawdę ciekawego smaku. Polecam podawać z ziołowymi ziemniaczkami.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak około 1,3 - 1,5 kg
    około 300 g czerwonej porzeczki
    1/2 cytryny
    1 duża czerwona cebula
    1 ostra papryczka
    2 duże ząbki czosnku
    cukier
    sól
    słodka i ostra papryka w proszku
    zioła prowansalskie
    olej lub oliwa
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak z farszem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka opłukać, osuszyć, porządnie natrzeć solą, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi (również w środku). Wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Przygotować farsz. Porzeczkę przebrać, oczyścić z ogonków, opłukać i osączyć na sicie. Cytrynę, cebulę i czosnek obrać, papryczkę oczyścić z nasion - warzywa drobno posiekać. Składniki farszu przełożyć do miseczki i doprawić do smaku solą i cukrem.
  • 3. Farszem napełnić wyjętego z lodówki kurczaka, otwór spiąć wykałaczkami a nogi obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki, skropić oliwą i podlać 1/2 szklanki wody.
  • 4. Kurczaka wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W czasie pieczenia polewać powstającym sosem. Piec około 90 minut. W razie konieczności pod koniec pieczenia przykryć pokrywą lub folią do pieczenia (nie dopuścimy w ten sposób do zbytniego spieczenia skórki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Kurczak Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować