Niebanalny sposób na urozmaicenie pieczonego kurczaka - porzeczki nadają mu naprawdę ciekawego smaku. Polecam podawać z ziołowymi ziemniaczkami.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kurczak około 1,3 - 1,5 kg
około 300 g czerwonej porzeczki
1/2 cytryny
1 duża czerwona cebula
1 ostra papryczka
2 duże ząbki czosnku
cukier
sól
słodka i ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
olej lub oliwa
1/2 szklanki wody
Kurczak z farszem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukać, osuszyć, porządnie natrzeć solą, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi (również w środku). Wstawić na noc do lodówki.
2.Przygotować farsz. Porzeczkę przebrać, oczyścić z ogonków, opłukać i osączyć na sicie. Cytrynę, cebulę i czosnek obrać, papryczkę oczyścić z nasion - warzywa drobno posiekać. Składniki farszu przełożyć do miseczki i doprawić do smaku solą i cukrem.
3.Farszem napełnić wyjętego z lodówki kurczaka, otwór spiąć wykałaczkami a nogi obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki, skropić oliwą i podlać 1/2 szklanki wody.
4.Kurczaka wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W czasie pieczenia polewać powstającym sosem. Piec około 90 minut. W razie konieczności pod koniec pieczenia przykryć pokrywą lub folią do pieczenia (nie dopuścimy w ten sposób do zbytniego spieczenia skórki).
Komentarze