Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem

  • wyświetlono: 5918 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione.

Violetka76
  • 120min

Składniki

1 duża główka kapusty włoskiej,
2 łyżki octu,
Farsz:
1,5 szklanki kaszy jaglanej,
400 g pieczarek,
duży pęczek koperku,
duża cebula,
kostka bulionowa,
sól,
pieprz,
chili,
czosnek granulowany,
ziele angielskie,
liście laurowe,
½ kostki masła
olej,

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem

  • 1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam, gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne). Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie obracając kapustę.
    Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy.
  • 2. Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalać wodą, dodać kostkę bulionową i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (do całkowitego wchłonięcia płynu).
    Obraną cebulę i pieczarki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić na rozgrzany olej – smażyć do czasu odparowania płynów. Koperek posiekać.
    Kaszę, pieczarki, cebulę oraz koperek wrzucić do miski, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i czosnkiem – dokładnie wymieszać.
  • 3. Liście kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka.
    Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylakapusta włoskagołąbki z kaszągołąbki z grzybami

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Dodane przez: Lidka Bawolska

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

W sezonie na cukinię kiedy mamy...

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą jaglaną

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą...

Gołąbki z młodej kapusty są bardzo...

gołąbki z kaszą kuskus i pieczarkami

Dodane przez: bieniaszka

Gołąbki z kaszą kuskus i pieczarkami

Bezmięsne, postne gołąbki dla wielbicieli...

image-21kj01h

Dodane przez: Magster

GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I MIĘSEM INDYCZYM

Smaczne lekkie danie, polecam:)

Gołąbki z kaszą jaglaną

Dodane przez: RedakcjaPP

Gołąbki z kaszą jaglaną

Jestem dietetyczką od lat związaną...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Odkąd pamiętam, nie przepadałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE