Jogurtowa drożdżówka z marynowaną dynią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżówki na jogurcie są bardzo puchate i długo zachowują świeżość. Do słodkich wypieków zamiast świeżej lub mrożonej dyni z powodzeniem możemy użyć tą ze słoiczka - zachwyci smakiem i wyglądem niejednego łasucha. Bardzo polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    400 ml mleka
    100 ml jogurtu greckiego
    200 g cukru
    100 g masła lub margaryny
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 jajka
    70 g drożdży
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki soli
    Kruszonka
    150 g mąki
    100 g cukru
    80 g masła
    Dodatkowo
    2 szklanki marynowanej dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jogurtowa drożdżówka z marynowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę i wstawić do zamrażarki.
  • 2. Mleko ogrzać. Połowę mleka przelać do większego garnuszka, dodać jogurt, drożdże oraz 2 łyżki cukru - wyrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Masło rozpuścić i przestudzić. Do małej miseczki wbić 2 jajka i jedno żółtko (białko zostawić) - roztrzepać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, oliwę, pozostałe mleko oraz zaczyn. Wyrabiać ciasto, a pod koniec dodać masło. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut , następnie krótko wyrobić.
  • 4. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy ( 36 x 24). Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć osączoną z zalewy marynowaną dynię, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec około 45 minut (do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować