Drożdżówki na jogurcie są bardzo puchate i długo zachowują świeżość. Do słodkich wypieków zamiast świeżej lub mrożonej dyni z powodzeniem możemy użyć tą ze słoiczka - zachwyci smakiem i wyglądem niejednego łasucha. Bardzo polecam.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mąki tortowej
400 ml mleka
100 ml jogurtu greckiego
200 g cukru
100 g masła lub margaryny
2 łyżki oliwy lub oleju
3 jajka
70 g drożdży
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Kruszonka
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła
Dodatkowo
2 szklanki marynowanej dyni
Jogurtowa drożdżówka z marynowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę i wstawić do zamrażarki.
2.Mleko ogrzać. Połowę mleka przelać do większego garnuszka, dodać jogurt, drożdże oraz 2 łyżki cukru - wyrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
3.Masło rozpuścić i przestudzić. Do małej miseczki wbić 2 jajka i jedno żółtko (białko zostawić) - roztrzepać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, oliwę, pozostałe mleko oraz zaczyn. Wyrabiać ciasto, a pod koniec dodać masło. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut , następnie krótko wyrobić.
4.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy ( 36 x 24). Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć osączoną z zalewy marynowaną dynię, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec około 45 minut (do suchego patyczka).
Komentarze