Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki

4.48 (161 ocen)

  • 50 min

Dobry sposób na przemycenie odrobiny warzyw w mięsie - dzieci je uwielbiają.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g),
    ½ słodkiej papryki czerwonej,
    ½ słodkiej papryki żółtej,
    1 nieduża czerwona cebula,
    1 ząbek czosnku,
    szczypiorek,
    sól,
    pieprz,
    1 jajko,
    1 kajzerka,
    mleko do namoczenia kajzerki,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
    Mięso opłukać, oczyścić z błonek i razem z kajzerką zemleć.
    Papryki oczyścić z nasion, cebulę obrać – pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. W zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

Porady

Kotleciki przed smażeniem można obtoczyć w panierce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować