Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie przeplatają się tradycje z różnych rejonów Polski. Wigilia przeważnie jest wspólna i każdy daje coś od siebie. Na stole są dwie juszki - jedna to zupa rybna a druga to...kompot z suszu.
60 min
Składniki:
karp lub inne ryby słodkowodne,
2 duże marchewki,
2 pietruszki,
spory kawałek selera,
por,
1 ząbek czosnku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
pieprz,
sól,
sok z cytryny,
słodka śmietana
1.Warzywa obrać, umyć i przełożyć do garnka. Dodać sprawioną i oczyszczoną rybę (w całości, razem z łbem). Zalać zimną wodą – ma tylko przykryć warzywa i rybę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień.
2.Gdy ryba będzie miękka wyjąć ją z wywaru, przestudzić i obrać mięso. Warzywa również gotować do czasu aż zmiękną, wyjąć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek.
3.Jeszcze chwilę gotować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec zaprawić śmietanką. Zupę doprawiać sokiem z cytryny już po nalaniu na talerze (wedle uznania). Podawać z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami okraszonymi podsmażona cebulką.
Komentarze