Juszka rybna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie przeplatają się tradycje z różnych rejonów Polski. Wigilia przeważnie jest wspólna i każdy daje coś od siebie. Na stole są dwie juszki - jedna to zupa rybna a druga to...kompot z suszu.

  • 60 min

Składniki:

  • karp lub inne ryby słodkowodne,
    2 duże marchewki,
    2 pietruszki,
    spory kawałek selera,
    por,
    1 ząbek czosnku,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    majeranek,
    pieprz,
    sól,
    sok z cytryny,
    słodka śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Juszka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć i przełożyć do garnka. Dodać sprawioną i oczyszczoną rybę (w całości, razem z łbem). Zalać zimną wodą – ma tylko przykryć warzywa i rybę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień.
  • 2. Gdy ryba będzie miękka wyjąć ją z wywaru, przestudzić i obrać mięso. Warzywa również gotować do czasu aż zmiękną, wyjąć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek.
  • 3. Jeszcze chwilę gotować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec zaprawić śmietanką. Zupę doprawiać sokiem z cytryny już po nalaniu na talerze (wedle uznania). Podawać z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami okraszonymi podsmażona cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować