Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady…
1 godz. 30 min
Składniki:
300 g mąki tortowej,
230 g mrożonego szpinaku,
100 g białej czekolady,
100 g migdałów lub migdałów w słupkach,
350 ml oleju rzepakowego,
3 jajka,
200 g cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
opakowanie proszku do pieczenia,
cukier puder do posypywania
Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i odcisnąć.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli.
Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem.
Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.
Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka).
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Komentarze