Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady…

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej,
    230 g mrożonego szpinaku,
    100 g białej czekolady,
    100 g migdałów lub migdałów w słupkach,
    350 ml oleju rzepakowego,
    3 jajka,
    200 g cukru,
    opakowanie cukru waniliowego,
    opakowanie proszku do pieczenia,
    cukier puder do posypywania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć.
    Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.
    Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli.
    Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem.
    Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.
    Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.
    Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe.
    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka).
    Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować