Jesienny gulasz z dynią i opieńkami

0 (0 ocen)

Pyszna i tania propozycja obiadowa na jesienne dni, gdy sezon na grzyby i warzywa w pełni.

Składniki:

  • 700 – 800 g mięsa gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny),
    około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni,
    300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych,
    1 duża słodka papryka,
    1 marchew,
    1 pietruszka,
    2 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa do gulaszu,
    słodka papryka mielona,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    olej do smażenia
    1 czubata łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Jesienny gulasz z dynią i opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut.
  • 2. W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Opieńki oczyścić i opłukać. Grzyby przełożyć do garnka z mięsem.
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchew i pietruszkę – dodać do mięsa.
    Następnie, po około 15 minutach podsmażyć resztę warzyw i dodać do gulaszu.
  • 3. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy zasmażką z mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować