Pyszna i tania propozycja obiadowa na jesienne dni, gdy sezon na grzyby i warzywa w pełni.
Składniki:
700 – 800 g mięsa gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny),
około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni,
300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych,
1 duża słodka papryka,
1 marchew,
1 pietruszka,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
przyprawa do gulaszu,
słodka papryka mielona,
ziele angielskie,
liść laurowy,
olej do smażenia
1 czubata łyżka mąki
Jesienny gulasz z dynią i opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut.
2.W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Opieńki oczyścić i opłukać. Grzyby przełożyć do garnka z mięsem.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchew i pietruszkę – dodać do mięsa.
Następnie, po około 15 minutach podsmażyć resztę warzyw i dodać do gulaszu.
3.Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy zasmażką z mąki.
Komentarze