Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki maki,
    1 szklanka cukru,
    1,5 kostki masła,
    6 żółtek,
    2 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa jabłkowa:
    9 – 10 średniej wielkości jabłek,
    1 szklanka cukru,
    1 czubata łyżka cynamonu,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    sok z małej cytryny

    Pianka:
    6 białek,
    ½ szklanki cukru,
    opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru),


    Dodatkowo:
    2 – 3 łyżki bułki tartej,
    1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić.
  • 2. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni.
    Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10 minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jabłkowej, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować (całkowity czas duszenia masy zależy od gatunku jabłek jakich używamy – nie powinny się całkowicie rozpaść).
  • 3. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki ( 24x36 ). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec (około 10 minut). Wyjąć, lekko przestudzić.
  • 4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dosypać budyń. Krótko miksować.
    Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około godzinę (w razie potrzeby przykryć pod koniec pieczenia wierzch ciasta folią aluminiową).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować