Wielkanocna baba drożdżowa

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Smak i zapach tradycji, piękna ozdoba stołu świątecznego.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
    ½ szklanki lekko ogrzanego mleka,
    60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (ewentualnie margaryny),
    30 g drożdży,
    ½ szklanki cukru,
    1 jajko,
    2 żółtka,
    70 g rodzynek,
    ½ szklanki wódki,
    cukier waniliowy,
    skórka otarta z jednej cytryny,
    Na lukier:
    sok z jednej cytryny,
    2 białka,
    cukier puder (tyle ile przyjmie sok z cytryny i białka)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Wielkanocna baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, przecedzić i osuszyć.
  • 2. Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki rozrobić dokładnie w mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
  • 3. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę z cytryny – wymieszać suche składniki.
    Następnie dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i żółtka oraz rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę .
    Całość wyrobić na gładką masę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • 4. Po tym czasie krótko je przerobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do podrośnięcia – na 20 minut.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
    Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem – białka ubić z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować