Racuchy – pączuchy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Racuchy – tradycyjne drożdżowe placki z patelni. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy też na kolację. Ja proponuję wersję bardzo puchatą, nadzianą dżemem, która z powodzeniem może zastąpić pączki.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej,
    1/2 l ogrzanego mleka,
    70 - 80 g świeżych drożdży (niecała kostka),
    1 jajko,
    1 czubata łyżka cukru,
    1 słoiczek ulubionego dżemu,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Racuchy Placki

Racuchy – pączuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzepać, a drożdże i cukier rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, wlać drożdże i dodać jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy wyrośnie przemieszać.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej (sporą ilość) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć racuchy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym ogniu. W czasie smażenia przewracać placki kilka razy - będą wówczas dosmażone w środku.
    Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Ciepłe racuchy naciąć nożem i nadziać dżemem. Dodatkowo można posypać je jeszcze cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować