Racuchy – tradycyjne drożdżowe placki z patelni. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy też na kolację. Ja proponuję wersję bardzo puchatą, nadzianą dżemem, która z powodzeniem może zastąpić pączki.
60 min
Składniki:
500 g mąki tortowej,
1/2 l ogrzanego mleka,
70 - 80 g świeżych drożdży (niecała kostka),
1 jajko,
1 czubata łyżka cukru,
1 słoiczek ulubionego dżemu,
olej do smażenia
Racuchy – pączuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko roztrzepać, a drożdże i cukier rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, wlać drożdże i dodać jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy wyrośnie przemieszać.
2.Na patelni rozgrzać olej (sporą ilość) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć racuchy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym ogniu. W czasie smażenia przewracać placki kilka razy - będą wówczas dosmażone w środku.
Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Ciepłe racuchy naciąć nożem i nadziać dżemem. Dodatkowo można posypać je jeszcze cukrem pudrem.
Komentarze