Ciasto truskawkowe pole
Z okazji Dnia Mężczyzny, moi chłopcy będą zajadać takie ciacho. Delikatna truskawkowa pianka w połączeniu z kakaowym biszkoptem, a do tego truskawy Ciasto truskawkowe pole jest inspirowane równie pysznym ciastem Leśny mech
Z okazji Dnia Mężczyzny, moi chłopcy będą zajadać takie ciacho. Delikatna truskawkowa pianka w połączeniu z kakaowym biszkoptem, a do tego truskawy Ciasto truskawkowe pole jest inspirowane równie pysznym ciastem Leśny mech
Spód kruchego ciasta zalany jest grubą warstwą malin w galaretce malinowej. Kwaskowatość malin i mało słodki krem śmietanowy świetnie się równoważy ze słodyczą bezy z migdałami. Świetnie sprawdzają się mrożone maliny, dlatego tym pysznym ciastem możemy się cieszyć również poza sezonem. Wbrew pozorem ciasto malinowa chmurka nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i czasu. Ciasto jest bardzo efektowne i mega smaczne, zaskoczy i Twoich gości. Polecam
W ostatnim czasie uwielbiam robić torty. Od paru lat, na każde przyjęcie urodzinowe przychodzę z tortem i uważam, że to jeden z lepszych prezentów dla solenizanta. Tort Ciasteczkowy potwór był przygotowany na pierwsze urodziny naszego Niuniusia. Blaty ciasta biszkoptowego przełożone kremem śmietanowym z dodatkiem ciasteczek Oreo. Natomiast dla przełamania smaków wspaniale komponuje się dżem z czarnej porzeczki. Dekoracja tortu w bajkowej odsłonie ciasteczkowego potwora, w tematyce tortu muffiny z Oreo. Bardzo jestem ciekawa reakcji Niuńka.
Bezy są jednym z moich ulubionych deserów. W każdej postaci pięknie się prezentują, a z dodatkiem kremu i świeżych owoców smakują obłędnie. Miałam zaszczyt przygotować parę deserów na weselne przyjęcie i między innymi był to prezentowany tort bezowy z kremem kawowym. Krem kawowy sam w sobie nie jest słodki, a całość z blatami bezowymi świetnie się równoważy.
Tarta cytrynowa z kremem lemon curd jest orzeźwiającym wypiekiem. Może być podana na różne sposoby z bezą włoską lub kremem śmietanowym. Tarta cytrynowa pięknie się prezentuje i pasuje na każdą okazję.
Makaroniki to słodkie, francuskie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Makaroniki są słodkie, nadziane kremem, galaretką lub pod warstwą lodów. Mają chrupiącą skorupkę, a środek lekki jak chmurka, Przy tym są piękne i kolorowe, zapakowane w celofan będą wspaniałym prezentem. Wiele miesięcy miałam je w zamyśle, ale za każdym razem wydawały się zbyt trudne do zrobienia. Ten smakołyk to już wyższa szkoła jazdy, jeśli chodzi o przygotowanie. Jak na pierwszy raz wybrałam makaroniki oreo, te na bezie włoskiej, okazały się być trudniejszymi. Choć było parę potknięć to wiem, że na pewno nie będą to ostatnie makaroniki w mojej kuchni!
Granola jest mieszanką płatków zbożowych, orzechów, pestek i suszonych owoców. Wszystko obficie polane i zmieszane z miodem i sokiem owocowym, po czym zapieczone do chrupkości. Przygotowałam granolę cytrusową z rozgrzewającym imbirem i aromatyczną nutą skórki cytrusowej. Granolę podajemy z jogurtem lub mlekiem, a dopełnieniem wartościowego posiłku mogą być świeże owoce. Uwielbiam do takiego śniadania dodać świeże lub mrożone maliny, jeżyny, borówki lub po prostu banana.
Ciasteczka baletki z makiem zwane też bitkami z makiem i marmoladą. Pamiętam jak można było je kupić na wagę w pobliskim sklepiku, który funkcjonuje do dziś. Ciasteczka baletki z makiem to biszkoptowe ciasteczka posypane makiem połączone gęstą marmoladą. Przepis godny polecenia, są łatwe i szybkie w przygotowaniu, akurat na dziecięcą zachciankę.
Przepisów na doskonałe ciasto drożdżowe jest mnóstwo. W pogoni za tym idealnym, jak z cukierni, znalazłam pyszne i kuszące pączki u autorki jednego z popularnych blogów, które wzbogacone są jogurtem naturalnym. Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłuszczem. Ciasto jest delikatne, pulchne rozpływające się w ustach, a pod naciskiem powraca do swojego pierwotnego kształtu. Wystarczy tylko nadziać je ulubioną konfiturą, budyniem, czekoladą i zajadać ze smakiem. Nam wystarczy pączkowego szaleństwa na ten rok, ale z przyjemnością wrócę do tego przepisu.
Idealny dodatek do wielu deserów, lodów i popcornu. Solony karmel jest eksplozją smaku, słodko-słony z wyczuwalnymi grudkami soli, po prostu rewelacja. Sos karmelowy z czasem studzenia robi się co raz gęstszy, a w efekcie końcowym jest jak krówka ciągutka. I co Wy na to ? Mogę się założyć, że mój mąż będzie go wyjadał ze słoika. Pomyślicie pewnie, że przygotowanie takiego sosu jest dość trudne? Wręcz przeciwnie, nie ma chyba nic prostszego. Szczerze mówiąc, sama podchodziłam do tego tematu z pewną dozą nieśmiałości, strachu i nie wiem czego jeszcze. W trakcie robienia karmelu wręcz wisiałam nad rondlem, aby go nie spalić. Tego obawiałam się najbardziej. Karmel wyszedł przepyszny o delikatnej, kremowej, wręcz aksamitnej konsystencji.
Ostatnio skomentowane
Dodane przez: Di bloguje
Kotlety brokułowe z mozzarellą