Ciasto oczy carycy Oczy carycy to efektowne ciasto przełożone kremem budyniowym, warstwą galaretki i biszkoptów nasączonych naparem kawowym z małym alkoholowym pazurem. Ciasto jasne 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, białka z 6 jaj, 1 łyżka octu, 1/3 szklanki oleju. Ciasto ciemne 2 jajka, żółtka z 6 jaj, 4 łyżki maki, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki oleju. Krem 2 łyżki cukru, 1 op. budyniu, cukier wanilinowy 16 g, 2 niepełne szklanki mleka, masło w temperaturze pokojowej 200g. Napar 1 łyżka kawy 1/2 szklanki gorącej wody, kieliszek wódki 1 łyżeczka cukru. Ponadto galaretka agrestowa 2 op. paczka biszkoptów, polewa czekoladowa, posiekane orzechy. Przygotowanie 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Kiedy białka są podbite stopniowo dodajemy cukier stale miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia na niskich obrotach miksera. 2. Jajka z żółtkami miksujemy z cukrem, do momentu uzyskania jasnej masy. Kolejno dodajemy przesiane składniki sypkie, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oba ciasta wlewamy na przemian, mieszamy patyczkiem tworząc esy-floresy. Pieczemy przez 30 minut , w temperaturze 180 C. - do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, kroimy na pół. Mleko wstawiamy do zagotowania. Pół szklanki odlanego mleka łączymy z budyniem, cukrem. Przelewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy pod przykryciem ( folia spożywcza ). Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Galaretka wg wskazań na opakowaniu ( zawsze dodaję mniej wody, aby galaretkę można było kroić ). Składniki na napar mieszamy ze sobą, kiedy kawa wystygnie dodajemy alkohol. Składamy ciasto: na spód wykładamy połowę ciasta, a następnie połowę kremu budyniowego. Na warstwę kremu wykładamy biszkopty nasączone w naparze kawowym, a pomiędzy biszkoptami pokrojoną galaretkę. Na wierzch kolejna warstwa kremu budyniowego. Drugą część ciasta wykładamy na warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy polewą , posiekanymi orzechami. smacznego!
Makaroniki to słodkie, francuskie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Makaroniki są słodkie, nadziane kremem, galaretką lub pod warstwą lodów. Mają chrupiącą skorupkę, a środek lekki jak chmurka. Przy tym są piękne i kolorowe, zapakowane w celofan będą wspaniałym prezentem. Wiele miesięcy miałam je w zamyśle, ale za każdym razem wydawały się zbyt trudne do zrobienia.
Dzień dobry, cześć 😉 Kto kocha serniki, łapka do góry! Mam dla Ciebie prosty i pyszny sernik, jak dla mnie obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Sernik jest delikatny, jak pianka przez dodanie oleju, mleka i mleka w proszku. Podany w towarzystwie sosu malinowego, czekolady lub cukru pudru będzie smakować wybornie. Smacznego!