Tarta cytrynowa Lemon curd

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta cytrynowa z kremem lemon curd jest orzeźwiającym wypiekiem. Może być podana na różne sposoby z bezą włoską lub kremem śmietanowym. Tarta cytrynowa pięknie się prezentuje i pasuje na każdą okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 26 cm

    mąka pszenna 200 g
    zimne masło 82 % tł. 100 g
    cukier puder 1 łyżka
    jajko
    żółtko z 1 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta cytrynowa lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtko i jajko, dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięta na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna i boków, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy na kratce, uprzednio usuwając delikatnie boki formy.
  • 2. Składniki na około 390 g kremu

    sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk )
    skórka z 2 cytryn
    cukier 160 g
    masło 82 % tł. 75 g
    2 jajka
    żółtka z 2 jaj

    Przygotowanie

    Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować