Bułki drożdżowe z makiem

  • wyświetlono: 103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Witajcie przy mroźnej i słonecznej niedzieli. Zapraszam do mojej kuchni na filiżankę aromatycznej kawy. Od rana pachnie u nas bułeczkami z makiem. Pulchne, lekkie ciasto drożdżowe z domową masą makowa. A jakby komuś było mało, to dorzucę jeszcze kruszonkę i lukier, a co !

IMG_20170910_124019_602
  • 18 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn drożdżowy:
drożdże piekarskie, świeże 35 g
mleko letnie 300 ml
mąka pszenna 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko, aby pozbyć się grudek. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto właściwe :
mąka pszenna 500 g
szczypta soli
cukier kryształ 2-5 łyżek - wg uznania
cukier wanilinowy 16 g
żółtka z 3-4 dużych jaj
masło roztopione 80 g
wyrośnięty zaczyn
Nadzienie
masa makowa
Kruszonka
masło 50 g
mąka pszenna 50 g
cukier puder 100 g

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki drożdżowe z makiem

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego lub na stolnicę. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiamy za pomocą haka lub ręcznie przez 15 minut, natomiast przy użyciu robota kuchennego wystarczy połowa tego czasu. Im więcej powietrza wtłoczymy podczas wyrabiania ciasta, tym będzie bardziej delikatniejsze i pulchne po upieczeniu. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. W zależności od pory roku i temperatury pomieszczenia ciasto drożdżowe wyrasta różnie, dlatego ten czas należy odpowiednio dostosować. Ciasto należy odgazować, uderzając pięścią. Przekładamy je na stolnicę lub blat, oprószony mąką. Ponownie zagniatamy przez chwilę i dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na duży prostokąt, nakładamy farsz makowy i zwijamy w rulon ( wzdłuż krótszego boku). Kroimy go na kawałki o szerokości 3 cm. Tępą stroną noża lub packą na wierzchu każdego kawałka robimy odcisk tak, aby boki uniosły się ku górze. Bułeczki drożdżowe układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Smarujemy masłem z mlekiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na rumiany kolor w temperaturze 180 °C. Studzimy, lukrujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułeczki drożdżowemakdla dziecibułkidrożdzówkibułki z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z makiem

Dodane przez: Marcelina

ciasto drożdżowe z makiem

Ciasto jest puszyste , delikatne...

Drożdżowa rolada

Dodane przez: Bożena1960

Drożdżowa rolada z makiem

Dzisiaj polecam Wam tradycyjną,...

Wieniec drożdżowy z  makiem i bakaliami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe...

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: Krystyna32

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Proste, szybkie do przygotowania...

Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką

Dodane przez: Paulina1507

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

Smak i zapach który towarzyszył...

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Idealne połączenie śliwek i maku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE