Bułki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Witajcie przy mroźnej i słonecznej niedzieli. Zapraszam do mojej kuchni na filiżankę aromatycznej kawy. Od rana pachnie u nas bułeczkami z makiem. Pulchne, lekkie ciasto drożdżowe z domową masą makowa. A jakby komuś było mało, to dorzucę jeszcze kruszonkę i lukier, a co !

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn drożdżowy:
    drożdże piekarskie, świeże 35 g
    mleko letnie 300 ml
    mąka pszenna 2 łyżki
    cukier kryształ 2 łyżki
    Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko, aby pozbyć się grudek. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.

    Ciasto właściwe :
    mąka pszenna 500 g
    szczypta soli
    cukier kryształ 2-5 łyżek - wg uznania
    cukier wanilinowy 16 g
    żółtka z 3-4 dużych jaj
    masło roztopione 80 g
    wyrośnięty zaczyn
    Nadzienie
    masa makowa
    Kruszonka
    masło 50 g
    mąka pszenna 50 g
    cukier puder 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka

Bułki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego lub na stolnicę. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiamy za pomocą haka lub ręcznie przez 15 minut, natomiast przy użyciu robota kuchennego wystarczy połowa tego czasu. Im więcej powietrza wtłoczymy podczas wyrabiania ciasta, tym będzie bardziej delikatniejsze i pulchne po upieczeniu. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. W zależności od pory roku i temperatury pomieszczenia ciasto drożdżowe wyrasta różnie, dlatego ten czas należy odpowiednio dostosować. Ciasto należy odgazować, uderzając pięścią. Przekładamy je na stolnicę lub blat, oprószony mąką. Ponownie zagniatamy przez chwilę i dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na duży prostokąt, nakładamy farsz makowy i zwijamy w rulon ( wzdłuż krótszego boku). Kroimy go na kawałki o szerokości 3 cm. Tępą stroną noża lub packą na wierzchu każdego kawałka robimy odcisk tak, aby boki uniosły się ku górze. Bułeczki drożdżowe układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Smarujemy masłem z mlekiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na rumiany kolor w temperaturze 180 °C. Studzimy, lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować