Tort śmietankowy z malinami

4.48 (174 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort śmietankowy z malinami. Delikatne blaty jasnego, ciasta biszkoptowego przełożone lekkim, śmietankowym i mało słodkim kremem. Natomiast dla przełamania smaków kwaśny lemon curd z malinami.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt
    Przepis tortownica 21 cm, aby tort był wyższy należy przygotować dwa biszkopty
    3 duże wiejskie jaja,
    6 łyżek cukru drobny kryształ,
    4 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie
    Krem śmietankowy
    śmietana 30-36% 600 ml
    serek mascarpone 500 g
    cukier puder 2-3 łyżki

    Poncz cytrusowy
    ciepła woda 1/2 szklanki
    cukier wanilinowy 1 łyżeczka
    sok z połowy cytryny lub aromat
    Lemon curd
    Składniki na około 390 g kremu
    sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk )
    skórka z 2 cytryn
    cukier 160 g
    masło 82 % tł. 75 g
    2 jajka
    żółtka z 2 jaj
    Tynk milky way
    mleko 50 ml
    cukier 50 g
    mleko w proszku pełne 100 g
    masło 82% tł 200 g
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Tort śmietankowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Przygotowanie
    Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy zaczyna dobrze się pienić dodajemy pierwszą łyżkę cukru. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując na najwyższych obrotach. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąki, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej, mieszamy ręcznie lub na minimalnych obrotach. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy. Boki tortownicy wykładamy paskami papieru do pieczenia lekko natłuszczone, aby się trzymały formy. Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut ( najlepiej do suchego patyczka). Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia. Wystudzony biszkopt owijamy folią spożywcza i chłodzimy w lodówce przez noc.
    Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy masa zaczyna sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem dzielimy na trzy części.
    Blaty ciasta nasączamy płaczem i przekładamy kremem, tort chłodzimy do godziny. Następnie tynkujemy kremem Milky way, wyrównujemy przy użyciu packi. Najpierw tynkujemy cienką warstwą zapobiegającą pękaniu tynku, chłodzimy i nakładamy nieco grubszą warstwą kremu, wyrównujemy. Chodzimy koło godziny i dekorujemy wg uznania.
    Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.
    Krem na tynk
    Mleko z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko w proszku przesiewamy i dodajemy do ciepłego mleka. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną puszystą masę i po łyżce dodajemy masę, stałe miksując.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować