Tort jednorożec

4.5 (187 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój pierwszy tort jednorożec dla małej ślicznotki. Delikatne kakaowe blaty biszkoptowe nasączone ponczem z nutą wanilii, przełożone kremem śmietanowym na bazie serka mascarpone. Dodatki w kremie możemy modyfikować według uznania. W tym torcie wylądowały drobno pokruszone ciasteczka Oreo do trzech warstw wraz z różowym barwnikiem, natomiast blaty poza nasączeniem zostały posmarowane dżem porzeczkowym, co świetnie przełamuje słodycz tortu. Tort Oreo sam w sobie nie jest słodki z uwagi na dekoracyjne dodatki. Całość wykończona tym samym kremem, ale już bez ciasteczek.

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tort o średnicy 26 cm należy przygotować dwa biszkopty ( składniki poniżej podane są na jednej biszkopt )

    jajka 5
    cukier drobny kryształ 10 łyżek
    mąka pszenna 5 łyżek
    skrobia ziemniaczana 1-2 łyżki
    gorzkie kakao 2 kopiaste łyżki
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    Krem śmietanowy

    serek mascarpone 500 g
    śmietana 30 – 36 % 660 ml
    cukier puder 1-2 łyżki
    ciasteczka oreo
    barwnik spożywczy
    ponadto

    dżem z czarnej porzeczki
    poncz 1/3 szklanki ciepłej wody, cukier wanilinowy 16 g, aromat waniliowy parę kropli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka

Tort jednorożec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy ( boków formy nie natłuszczamy ). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
    Serek mascarpone miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie dolewamy śmietanę kremówkę i zaczynamy ubijać początkowo na średnich obrotach do momentu, aż zacznie gęstnieć. Składniki muszą być mocno schłodzone. Stopniowo obroty miksera zwiększamy i ubijamy na sztywno. Krem dzielimy na pięć równych części, jedną do otynkowania tortu, drugą do dekoracji, a resztę do przełożenia blatów biszkoptowych. Pozostałe trzy części umieszczamy w trzech miseczkach i w różnej ilości dodajemy barwnik, aby powstał na odcień od ciemnego do jasnego. Ciasteczka siekamy i dodajemy po pięć sztuk do każdego koloru.
    Składniki na poncz mieszamy ze sobą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dwa biszkopty przekrawamy na dwa równe blaty, czyli otrzymujemy cztery blaty biszkoptowe. Na podkładzie do tortu robimy maźnięcie kremem, aby blat się trzymał i umieszczamy na obrotowej paterze, – zdecydowanie ułatwi nam to pracę. Każdy blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, wykładamy równą warstwę kremu. Cały tort smarujemy cienką warstwą kremu, wygładzamy za pomocą packi obracając paterę w jednym kierunku, po czym chłodzimy przez 30 minut. Pozostałą część kremu barwimy i dekorujemy tort wg uznania.
    Dekoracja jednorożca została przygotowana z gotowej masy cukrowej. Ród zawinęłam na grubszym patyku, a uszy wycięłam od foremki formując kształt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mascarpone Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować