Makowiec japoński

  • wyświetlono: 940 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jedno z tradycyjnych wypieków przygotowywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Makowiec japoński znany jest również jako makowiec z jabłkami. Delikatne i bardzo wilgotne ciasto wypełnione po brzegi bakaliami z lekko migdałowym aromatem. Wykończone polewą czekoladową, ale to kwestia indywidualna co lubicie bardziej. Ciasto bardzo szybko się robi gdyż nie ma żadnego spodu kruchego, a to dodatkowy atut tego ciasta przy świątecznym zawirowaniu. Godne polecenia !

IMG_20170910_124019_602
  • 25 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na formę o wymiarach 42 x 25 cm

gotowy mielony mak 400 g
jabłka winne 4-5 sztuk
roztopione masło 130 g
cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
cukier wanilinowy 16 g
aromat migdałowy
jajka 9
mielone orzechy włoskie, migdały 1,5 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
kasza manna 10-12 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
Polewa czekoladowa

masło lub margaryna 150 g
mleko lub woda 1/3 szklanki
cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
gorzkie kakao 3-4 kopiaste łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński

  • 1. Przygotowanie

    Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i zasypujemy kaszą manną.
    Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy mak, jabłka z kaszą, bakalie, masło, proszek do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodajemy partiami i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
    Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170 °C (wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Ciasto od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
    Margarynę, cukier, mleko umieszczamy w rondlu i rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając. Kakao przesiewamy i dodajemy na samym końcu, mieszamy energicznie i odstawiamy na parę minut. Polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastamakowiecboże narodzeniemakowiec japoński

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec

Dodane przez: jo_asia86

Makowiec

Dla miłośników makowcy - wspaniały

Sernik japoński

Dodane przez: Kuchnia Viki

Sernik japoński

Co to jest sernik japoński? Jest...

Dodane przez: akrobatka22

Makowiec

.

SERNIK JAPOŃSKI

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK JAPOŃSKI

Bardzo pyszny i popularny sernik...

image-0go3yat

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Pyszne cienkie ciasto i dużo nadzienia...

ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM

Dodane przez: Babcia Tereska

ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM

Bardzo popularna rolada, w różnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE