REKLAMA
Makaroniki to słodkie, francuskie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Makaroniki są słodkie, nadziane kremem, galaretką lub pod warstwą lodów. Mają chrupiącą skorupkę, a środek lekki jak chmurka. Przy tym są piękne i kolorowe, zapakowane w celofan będą wspaniałym prezentem.
P
(średnia 4 z 1 głosów)
Porady
Parę razy okazały się totalną klapą i wylądowały w koszu, ale grunt to się nie poddawać! Polecam wszystkim te urocze ciasteczka, pomimo trudu i pracy przy ich przygotowaniu. Przyznam szczerze, że za każdym razem wychodzą mi inaczej i cały czas próbuję opanować sztukę ich przygotowania, jak w przypadku bezy. Specjalnie do przygotowania makaroników zaopatrzyłam się w maty do pieczenia/suszenia, znacznie lepiej wychodzą i są zdecydowanie ładniejsze kształtem, a w mojej ocenie maty są wygodniejsze, stabilniejsze niż papier do pieczenia. Dużo lepiej na macie odpowietrza się makaroniki i podczas uderzeń nabierają idealnego, okrągłego kształtu. Makaroniki suszymy przed pieczeniem przez 20-50/60 minut, a wszystko zależy od pogody i wilgotności powietrza. Kiedy utworzy się skorupka z wierzchu, nie będą lepiły się w dotyku i będą matowe - są gotowe do pieczenia. Zauważyłam, że charakterystyczna stopka to ogromny problem i w tym miejscu trzeba dobrze poznać swój piekarnik, jak w przypadku bezy. Moja stopka pięknie rośnie na termoobiegu i później następuje klapa, podczas wyjmowania ich z piekarnika. Więc zaczęłam kombinować z temperaturą i podczas pieczenia zmieniam termoobieg na pieczenie góra dół. Kiedy makaroniki się pieką siedzę przed piekarnikiem i je po prostu obserwuję, a mój pies wraz ze mną :)
Makaroniki to słodkie, francuskie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Makaroniki są słodkie, nadziane kremem, galaretką lub pod warstwą lodów. Mają chrupiącą skorupkę, a środek lekki jak chmurka. Przy tym są piękne i kolorowe, zapakowane w celofan będą wspaniałym prezentem. Wiele miesięcy miałam je w zamyśle, ale za każdym razem wydawały się zbyt trudne do zrobienia.
Makaroniki to ciasteczko z wierzchu chrupiące ,a wewnątrz wilgotne. Jednak aby makaroniki nam się udały, ważne jest dokładne odważanie składników.
Makaroniki to słodkie, francuskie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Makaroniki są słodkie, nadziane kremem, galaretką lub pod warstwą lodów. Mają chrupiącą skorupkę, a środek lekki jak chmurka, Przy tym są piękne i kolorowe, zapakowane w celofan będą wspaniałym prezentem. Wiele miesięcy miałam je w zamyśle, ale za każdym razem wydawały się zbyt trudne do zrobienia. Ten smakołyk to już wyższa szkoła jazdy, jeśli chodzi o przygotowanie. Jak na pierwszy raz wybrałam makaroniki oreo, te na bezie włoskiej, okazały się być trudniejszymi. Choć było parę potknięć to wiem, że na pewno nie będą to ostatnie makaroniki w mojej kuchni!
Makaroniki są takie, jak być powinny i to za pierwszym razem! Naprawdę polecam :)
Komentarze