Piernik staropolski

  • wyświetlono: 821 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Piernik staropolski

IMG_20170910_124019_602
  • 20 porcje
  • 1200min
  • Średni

Składniki

Składniki na 3 blaty o wymiarach 42 x 28,5 cm, z których przygotowałam 3 mniejsze pierniki i pierniczki na choinkę z 1/4 części

Ciasto przygotowane 4-6 tygodni przed świętami -> klik

Masa orzechowa

mleko 300 ml
orzechy włoskie mielone 2 i 1/2 szklanki
masło około 200 g
cukier 3/4 szklanki
ponadto powidła śliwkowe 3 x 280 g
Polewa czekoladowa

masło 82 % tł 200 g
cukier drobny kryształ 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
kakao 5 czubatych łyżek

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. Przygotowanie:

    Blaty ciasta pieczemy parę dni przed świętami (4-7 dni), aby ciasto miało czas skruszeć. Ciasto dzielimy na trzy równe części ( 1/4 wykorzystałam na pierniczki ). Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na wymiar blachy o grubości 0,5 cm. Dno formy smarujemy niewielką ilością tłuszczu, wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia podsypanym mąką, znacznie ułatwi to przygotowanie. Każdy blat piernika pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 °C. Studzimy na kratce, a następnie ściągamy arkusz papieru do pieczenia. Blaty piernika przekładamy czystymi arkuszami papieru do pieczenia i układamy jeden na drugim. Tak przygotowane placki owijamy bawełnianą ściereczką lub folią aluminiową i odstawiamy pod obciążeniem na 2 dni w chłodnym miejscu.
    Po upływie dwóch dni blaty piernika przekładamy masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Powidła przekładamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy około 30-50 minut, często mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na masę orzechową gotujemy mleko z cukrem. Na gotujące się mleko wsypujemy orzechy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy po kawałku masło, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzoną masę wstawiamy do lodówki, aby stężała najlepiej na całą noc. Następnego dnia przekładamy blaty piernika. Ponownie odstawiamy pod obciążeniem na parę godzin. Piernik owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
    Dzień przed podaniem dzielimy na trzy równe pierniki ( odcinając boki, aby nasze pierniki były równe ) i oblewamy polewą czekoladową. W rondlu umieszczamy masło, cukier, mleko rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając często. Kakao dodajemy na końcu, mieszamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikboże narodzeniepiernik staropolski

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Dodane przez: Paulina Nosek

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Doskonały, aromatyczny, świątecznie...

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

piernik

Dodane przez: AnnaKoziel

Piernik

Mój ulubiony piernik, z przepisu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE