PĄCZKI Z MARMOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Próba przed tłustym czwartkiem, najlepsze domowe po brzegi wypełnione ulubionym nadzieniem. Jakie jest Twoje ?
Tymczasem łap jednego z różaną marmoladą, tylko zostaw też innym 😉🤫

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na 8 mega dużych lub 12 sztuk:
    350-380 g mąki
    20 g drożdży świeżych
    100 ml mleka
    4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 żółtka, jajko
    40 g roztopionego masła
    1 łyżka śmietany lub jogurtu
    1 łyżka spirytusu lub octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • P 1. Drożdże zasypujemy łyżka cukru, rozcieramy. Dodajemy dwie łyżki mąki i zalewamy odrobiną mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
    Przesianą mąkę przesypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, jajko, żółtka, cukry, śmietanę - mieszamy przez parę minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki masło, spirytus ciasto wyrabiamy przez parę minut. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę ( ja wstawiłam do piekarnika na 50 °C). Ciasto dzielimy na równe części po 60-85 g formujemy płaskie kulki. Odstawiamy na godzinę pod ściereczką. Olej lub smalec rozgrzewamy. Pączki wrzucamy na tłuszcz i smażymy pod przykryciem, przez 1.5 - 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Uformowane pączki wstaw do piekarnika na 50 C pięknie wyrosną , smaż jedną stronę pod przykryciem drugą bez - dzięki temu uzyskasz piękną obręcz jak z cukierni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować