Ciasto bez pieczenia, proste i szybkie w przygotowaniu. Rurki kakaowe otulone kremem budyniowy. Ciasto przełożone herbatnikami, a wierzch wykończony polewą kakaowa. O dziwo, ciasto wyszło mało słodkie, a takie lubimy najbardziej.
Rurociąg - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości mleka 200 ml i mieszamy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąka oraz skrobią ziemniaczaną tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło i margarynę ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem.
2.Następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń, każdorazowo ucieramy do połączenia składników. Musimy pamiętać o tym, aby budyń i masło miały tą samą temperaturę pokojową, wówczas krem się nie zwarzy. Herbatniki zanurzamy w mleku i wykładamy na dno formy. Połowę kremu budyniowego przekładamy na warstwę rurek. Następnie rurki układamy jedna obok drugiej, wykładamy resztę kremu. Na wierzch kolejna warstwa nasączonych herbatników. Składniki na polewę umieszczamy w rondlu i rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając. Kakao dodajemy na koniec i zdejmujemy rondel z palnika, mieszamy. Wystudzona polewą zalewamy wierzch ciasta, chłodzimy. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Komentarze