Ciasteczka baletki z makiem

4.35 (176 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka baletki z makiem zwane też bitkami z makiem i marmoladą. Pamiętam jak można było je kupić na wagę w pobliskim sklepiku, który funkcjonuje do dziś. Ciasteczka baletki z makiem to biszkoptowe ciasteczka posypane makiem połączone gęstą marmoladą. Przepis godny polecenia, są łatwe i szybkie w przygotowaniu, akurat na dziecięcą zachciankę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 25-30 ciasteczek

    duże jajka 3
    cukier kryształ 6 łyżek
    mąka pszenna 4 kopiaste łyżki
    suchy mak 2 łyżki
    gęsta marmolada
Wystaw ocenę:

4.35 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Marmolady Bitki

Ciasteczka baletki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia zaczynamy dodawać partiami cukier, stale przy tym miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy do połączenia składników. Białka powinny być mocno napuszone, a masa jajeczna powinna utrzymywać nadany kształt. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Ciasto biszkoptowe przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy biszkopciki o dowolnej wielkości. Biszkoptu z wierzchu posypujemy suchym makiem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180 °C kontrolując boki biszkoptów. Studzimy na kratce. Połowę biszkoptów smarujemy łyżeczką gęstej marmolady lub dżemu i łączymy z pozostałymi biszkoptami.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować