REKLAMA

Makaroniki metodą szwajcarską

wyświetlono: 632 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Makaroniki metodą szwajcarską

opublikowany: 02.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 1 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 60 g białka

    60 g cukru drobny kryształ

    60 g zmielonych migdałów

    60 g cukru pudru

    barwnik spożywczy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • p 1. Krem czekoladowy

    100 g czekolady gorzkiej

    100 ml śmietany 30%


    Migdały mieszamy z cukrem pudrem, mielimy w młynku do kawy lub malakserze, przesiewamy.

    Białka wraz z cukrem umieszczamy nad parą wodną, najlepiej sprawdzi się szklana misa. Białka podbijamy co jakiś czas trzepaczką, powinny osiągnąć temperaturę 50°C. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, miskę zdejmujemy i rozpoczynamy ubijanie na średnich obrotach miksera. Gotowa masa bezowa będzie sztywna, lśniąca. Partiami dodajemy migdały z cukrem, mieszamy. Ciasto na makaroniki będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli zrobimy tzw. ósemkę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskamy makaroniki na matę. Pieczemy przez 15-16 minut, w temperaturze 130°C z termoobiegiem na drugim od dołu poziomie.

    ~ należy wyczuć swój piekarnik co do temperatury.

    Po upieczeniu odstawiamy na 10/15 minut, dopiero zdejmujemy z maty.


    Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, zalewamy kremówką. Po upływie dwóch minut, energicznie mieszamy. Chłodzimy przez dwie godziny. Czekoladę mieszamy i ubijamy przez minutę, aż krem będzie lśniący.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Makaroniki

Makaroniki są takie, jak być powinny i to za pierwszym razem! Naprawdę polecam :)

kategoria: Ciasta Desery makaroniki opublikowany: 07.06.2013 | wyświetlono: 1677 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE