Sernik na herbatnikach

4.49 (176 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na herbatnikach . Delikatna i kremowa konsystencja masy serowej. Pieczony w kąpieli wodnej co zapobiega gwałtownemu wyrastaniu i opadaniu sernika.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 24 x 37 cm
    *herbatniki petit
    *twaróg Mój ulubiony 1 kg
    *jaja wiejskie 7 dużych
    *budyń waniliowy
    *mąka ziemniaczana 1 łyżka
    *cukier kryształ 2/3 szklanki
    *cukier wanilinowy 16 g
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wykładamy na foremkę. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodajemy twaróg, stale miksując. Skrobię i budyń dodajemy na końcu do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną i lśniącą masę. Kiedy białka trzymają się się ścian naczynia dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Białka dodajemy partiami do masy serowej i mieszamy do połączenia składników. Masę serową wylewamy na herbatniki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 50-60 minut w temperaturze 170 °C. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc, jak i równiej przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować