Sernik na herbatnikach . Delikatna i kremowa konsystencja masy serowej. Pieczony w kąpieli wodnej co zapobiega gwałtownemu wyrastaniu i opadaniu sernika.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę o wymiarach 24 x 37 cm
*herbatniki petit
*twaróg Mój ulubiony 1 kg
*jaja wiejskie 7 dużych
*budyń waniliowy
*mąka ziemniaczana 1 łyżka
*cukier kryształ 2/3 szklanki
*cukier wanilinowy 16 g
Sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wykładamy na foremkę. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodajemy twaróg, stale miksując. Skrobię i budyń dodajemy na końcu do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną i lśniącą masę. Kiedy białka trzymają się się ścian naczynia dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Białka dodajemy partiami do masy serowej i mieszamy do połączenia składników. Masę serową wylewamy na herbatniki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 50-60 minut w temperaturze 170 °C. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc, jak i równiej przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze