Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pierogi z kapustą i grzybami idealne na świąteczny stół i na co dzień.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto pierogowe

    Składniki na około 30 pierogów

    mąka 200 g
    oliwa lub olej rzepakowy 2 łyżki
    wrząca woda 1/2 szklanki
    na około 60 pierogów

    mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
    oliwa lub olej rzepakowy 3-4 łyżki
    wrząca woda 250 ml
    sól 1 łyżeczka

    Farsz

    kapusta kiszona 2 kg
    liść laurowy 3
    ziele angielskie 5
    grzyby suszone 4-5 garści
    cebula 2
    sól pieprz
    oliwa do smażenia, masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę i sól wymieszać, przełożyć na stolnicę robiąc kopczyk z dołkiem, do którego wlać ostrożnie wrzącą wodę z oliwą. Wodę wlewać ostrożnie i stopniowo, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środka. Kiedy mąka zbierze całą wodę ciasto zagniatać dłońmi ( ciasto będzie gorące ), w razie potrzeby podsypując mąką – raczej nie będzie to konieczne. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymać pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Podzielić na parę części, z każdej rozwałkować cienko placek około 2-3 mm, wykrawać krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Na każdy krążek na środku nałożyć małą łyżeczkę farszu, zlepiać dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia. Pierogi przygotowane do gotowania przykryć ściereczką, aby nie wyschły.
    Gotować większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, podawać z cebulką.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę następnie zeszklić na maśle. Grzyby wypłukać, ugotować. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować