Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Mąkę i sól wymieszać, przełożyć na stolnicę robiąc kopczyk z dołkiem, do którego wlać ostrożnie wrzącą wodę z oliwą. Wodę wlewać ostrożnie i stopniowo, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środka. Kiedy mąka zbierze całą wodę ciasto zagniatać dłońmi ( ciasto będzie gorące ), w razie potrzeby podsypując mąką – raczej nie będzie to konieczne. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymać pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Podzielić na parę części, z każdej rozwałkować cienko placek około 2-3 mm, wykrawać krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Na każdy krążek na środku nałożyć małą łyżeczkę farszu, zlepiać dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia. Pierogi przygotowane do gotowania przykryć ściereczką, aby nie wyschły.
Gotować większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, podawać z cebulką.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę następnie zeszklić na maśle. Grzyby wypłukać, ugotować. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić do smaku.
Komentarze