Ciasto Kinder Bueno

4.48 (168 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto Kinder Bueno, ciasto bez pieczenia. Delikatny krem orzechowy na bazie serka mascarpone i mleka w proszku, przełożony kakaowymi herbatnikami. Słodyczy i orzechowego aromatu dodaje Nutella i prażone orzechy laskowe. Ciasto Kinder Bueno z wierzchu wykończone jest wiórkami czekoladowymi, orzechami i oryginalnym batonikiem Bueno. Przepis nieco zmodyfikowałam, oba kremy zawierają więcej kremówki i pomiędzy nimi nie ma warstwy herbatników. Wskutek czego ciasto jest lekkie, kremowe i rozpływające się w ustach. Miałam okazję skosztować ciasta z oryginalnego przepisu i jest równie smaczne.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na foremkę 24 x 28 cm

    herbatniki kakaowe 150 g
    mleko do nasączenia 1/3 szklanki
    Nutella 5 łyżek około 230-250 g
    batonik Kinder Bueno
    wiórki czekoladowe
    posiekane orzechy laskowe na wierzch ciasta garść
    Krem Bueno

    mleko w proszku 2 szklanki
    mleko 150 ml
    masło 40 g
    cukier wanilinowy 16 g
    orzechy laskowe 100 g
    serek mascarpone 250 g
    śmietana 30 % 330 ml
    cukier puder 2 łyżki
    Krem czekoladowy

    serek mascarpone 250 g
    śmietana 30 % 330 ml
    orzechy laskowe 50 g
    gorzka czekolada 100 g
    Nutella 1-2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kinder bueno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Formę wykładamy podwójną warstwą folii spożywczej. Na dno wykładamy warstwę herbatników i nasączamy je mlekiem. Nutellę podgrzewamy parę sekund w mikrofali, tak aby była płynna i lepiej można było ją rozsmarować na herbatnikach. Na warstwie Nutelli układamy kolejną warstwę herbatników i jak przy pierwszej warstwie nasączamy mlekiem.
    W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy masę do wystudzenia. Orzechy laskowe z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy. ( Ja nie usuwałam skórki z orzechów ). Kiedy orzechy wystygną mielimy je w młynku do kawy na piasek/ miazgę. Orzechy dodajemy do kremu z mleka w proszku, mieszamy. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Krem Bueno wykładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy wierzch i chłodzimy ciasta.
    Gorzką czekoladę rozpuszczamy z Nutellą do płynnej konsystencji. Serek mascarpone ubijamy z zimną kremówką na sztywny krem. Dodajemy partiami rozpuszczoną czekoladę, mieszamy energicznie, ale ręcznie za pomocą łopatki. Dodajemy pozostałą ilość zmielonych orzechów, mieszamy. Krem czekoladowy wykładamy na krem Bueno, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy orzechami, wiórkami czekoladowymi i posiekanym batonikiem Bueno. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
    Smacznego,

Porady

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować