Krem maślany na bezie szwajcarskiej

  • wyświetlono: 4293 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Mój pierwszy krem maślany, jestem nim zachwycona. Nie ukrywam , że długo się do niego zabierałam ! Teraz już wiem, że to będzie mój numer jeden. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i co najważniejsze barwik w kremie nie barwi tortu. Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest najlepszy do dekoracji tortów i babeczek. Dekorowane wypieki pięknie zachowują nadany kształt, a kolorowe dekoracje nie barwią tortu.

IMG_20170910_124019_602
  • 4 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

Składniki na krem maślany

białka z dwój jaj o wadze około 40 g x 2
cukier drobny kryształ 120 g
miękkie masło 200 g
cukier lub ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

  • p1. Przygotowanie

    Białka umieszczamy z cukrem i cukrem waniliowym w szklanej misce w kąpieli wodnej. Ubijamy trzepaczką do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Sprawdzamy rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami, jeśli cukier się rozpuścił miskę zdejmujemy z nad pary. Białka przekładamy do metalowej misy miksera i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Masa bezowa i misy powinny całkowicie wystygnąć, a czas ubijania na tym etapie to około 6-15 minut, w zależności od posiadanego miksera.
    Partiami zaczynamy dodawać miękkie masło pokrojone w plasterki. Z czasem miksowania masa kremowa się zwarzy, ale tak ma być i ubijanie kontynuujemy na najwyższych obrotach. Od momentu jakby zwarzenia kremu ubijamy przez kolejne 7-10 minut.
    Konsystencja kremu będzie maślana, gładka i lekko napowietrzona. Gotowy krem będzie gęsty, na tym etapie możemy dodać barwnik spożywczy i zmiksować już tylko do połączenia składników.
    Chłodzony krem w lodówce szybko twardnieje jak masło, dlatego przed użyciem należy wyjąć z lodówki, aby się ocieplił i nieco zmiękł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masłokrem do tortówkrem maślanywykorzystanie białek

Komentarze

Podobne przepisy

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jest też lekki i bardzo delikatny...

Krem

Dodane przez: Di bloguje

Krem z serka waniliowego z nutą cytryny

Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego,...

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Dodane przez: Di bloguje

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Z takiego kremu można przygotować...

róże

Dodane przez: Ika 1961

Zaparzany krem białkowy wersja II

Istnieje wiele wersji tego kremu...

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO Z NUTĄ POMARAŃCZY

Dodane przez: AgaAga

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO Z NUTĄ POMARAŃCZY

Czekoladowy krem z awokado. Prawie,...

krem do tortow

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Krem do tortów z mascarpone

Szybki krem do tortów czy babeczek.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE