Tort truskawkowy z kremem cytrynowym

4.49 (148 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort truskawkowy z lemon curd. Jasne blaty ciasta biszkoptowego przełożone mało słodkim kremem śmietanowy z galaretką i truskawkami, a dla przełamania smaku kwaskowy lemon curd. Tort jest lekki i mało słodki, idealny na każdą okazję. Tynk do wykończenia ze strony Slodkipomysl.pl i chyba najlepszy jaki do tej pory zrobiłam.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    Przepis tortownica/rant 18_20 cm/fi
    5 duże wiejskie jaja,
    10 łyżek cukru drobny kryształ,
    8 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie

    Krem śmietankowy
    śmietana 30-36% 500 ml
    serek mascarpone 500 g
    cukier puder 2-3 łyżki

    Poncz waniliowy
    ciepła woda 1/2 szklanki
    cukier wanilinowy 1 łyżeczka
    aromat waniliowy
    Ponadto

    truskawki
    galaretką truskawkowa 250 ml gorącej wody
    Tynk milky way

    mleko 50 ml
    cukier 50 g
    mleko w proszku pełne 100 g
    masło 82% tł 200 g
    Składniki na około 390 g kremu cytrynowego
    sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk )
    skórka z 2 cytryn
    cukier 160 g
    masło 82 % tł. 75 g
    2 jajka
    żółtka z 2 jaj
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z owocami

Tort truskawkowy z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy zaczyna dobrze się pienić dodajemy pierwszą łyżkę cukru. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując na najwyższych obrotach. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąki, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej, mieszamy ręcznie lub na minimalnych obrotach. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy. Boki tortownicy wykładamy paskami papieru do pieczenia lekko natłuszczone, aby się trzymały formy. Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut ( najlepiej do suchego patyczka). Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia. Wystudzony biszkopt owijamy folią spożywcza i chłodzimy w lodówce przez noc.
    Mleko z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko w proszku przesiewamy i dodajemy do ciepłego mleka. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną puszystą masę i po łyżce dodajemy masę, stałe miksując.
    Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.

    Galaretke rozpuszczamy w goracej wodzie i odstawiamy do przestudzenia, mieszamy co jakis czas. Szypułki odcinami i kroimy truskawki w drobną kostkę. Połowę możemy zmiksować dodając krem śmietankowy otrzymamy mus owocowy.
    Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy masa zaczyna sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder. Tort skladamy w rancie i chłodzimy minimum 12 godzin. Nasączone blaty ciasta przekładamy lemon curd i kremem. Cześć kremu przekładamy do worka cukierniczego i zabezpieczamy brzegi wciskając krem, a cienką warstwe lemon curd na środek kończąc 1 cm od brzegów, tak aby kremy tylko lekko się stykaly. Do jednej warstwy kremu dajemy pokrojone truskawki, na kolejna galaretkę z truskawkami i mus.
    Następnie delikatnie zdejmujemy rant i tynkujemy cienką warstwą kremu milky way, co zapobiegnie ewentualnym pęknięciom kremu, wyrównujemy przy użyciu packi. Chłodzimy parę minut, i nakładamy kolejną warstwę kremu, dokładnie wyrownujac zachowując konty. Dekorujemy wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować