Ciasto malinowa chmurka

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Spód kruchego ciasta zalany jest grubą warstwą malin w galaretce malinowej. Kwaskowatość malin i mało słodki krem śmietanowy świetnie się równoważy ze słodyczą bezy z migdałami. Świetnie sprawdzają się mrożone maliny, dlatego tym pysznym ciastem możemy się cieszyć również poza sezonem. Wbrew pozorem ciasto malinowa chmurka nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i czasu. Ciasto jest bardzo efektowne i mega smaczne, zaskoczy i Twoich gości. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 38 x 25 cm

    Ciasto kruche

    mąka pszenna 200 g
    zimne masło 82 % tł. 100 g
    cukier puder 1 -2 łyżki
    żółtko z 2 jaj
    szczypta soli
    lodowata woda 2 łyżki
    Galaretka z malinami

    malinowa galaretka 3 po 77 g
    wrząca woda 1 litr
    mrożone maliny 500 g
    Krem śmietanowy

    serek mascarpone 250 g
    śmietana 30 % 1 litr
    żelatyna deserowa 1 łyżka + odrobina wody
    cukier puder 2 łyżki
    Beza

    białka z 5 jaj
    cukier drobny kryształ 1 szklanka
    migdały w płatkach 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Ciasto

Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtka i zimną wodę, dodajemy do ciasta i ponownie siekamy. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięte na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15-20 minut. Następnie zapiekamy je w temperaturze 180 °, aż się zarumieni. Studzimy na kratce.
    Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Należy jednak pilnować i mieszać, bo płatki szybko się palą. Studzimy.
    Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 120 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę, nie wyrównujemy- warto pozostawić nierówny wierzch bezy. Bezę posypujemy z wierzchu migdałami i suszymy. W zależności od posiadanego piekarnika, suszymy przez 40 – 60 minut. Gotowa beza z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będzie odchodzić od papieru do pieczenia. Przekładamy delikatnie na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Gorącą wodę mieszamy z galaretką, studzimy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy zamrożone maliny ( nie mogą być zamrożone na bryłę, swobodnie muszą się wymieszać z galaretką ). Dość szybko mieszamy i przekładamy na kruchy spód, gdyż galaretką pod wpływem mrożonych malin błyskawicznie się ścina. Wyrównujemy warstwę malinową.
    Schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do miski robota kuchennego. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Początkowo musimy uzyskać kremową konsystencję serka, dlatego dodajemy na początku dosłownie odrobinę śmietany. Łopatką zbieramy z dna osadzający się gęsty i mazisty ser mascarpone. W przypadku dodania wszystkich składników na raz, z serka mascarpone zrobią się grudki. Na końcu dodajemy przesiany cukier puder, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na warstwę malin, wyrównujemy. Na wierzch ciasta wykładamy delikatnie bezę. Ciasto chłodzimy w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować