Jagodzianki z kruszonką

  • wyświetlono: 157 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jagodzianki z kruszonką

IMG_20170910_124019_602
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
80 g roztopionego masła
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 żółtek
35_40 g drożdży świeżych piekarskich
szczypta soli
Kruszonka
100 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
60 g masła roztopionego
Ponadto
350 g jagód
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki z kruszonką

  • p1. Przygotowanie
    Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego, dodajemy szczyptę soli. Drożdże kruszymy do ciepłego mleka ( gorące mleko zaparzy drożdże i ciasto się nie uda, temperaturę sprawdzamy palcem_ nie może być ani gorące, ani chłodne). Do zaczynu dodajemy dwie lub trzy łyżki z odmierzonej wcześniej mąki, mieszamy. Zaczyn przelewamy do miski z mąką i odstawiamy na parę minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby nieco przestygło. Następnie dodajemy żółtka i letnie masło, mieszamy przez parę minut za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto możemy wyrobić ręcznie przez 10 minut lub więcej, aby wtłoczyć w nie, jak najwięcej powietrza. Misę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na ręczniku papierowym. Cukier i mąkę ziemniaczaną dodajemy do jagód, mieszamy. Ciasto drożdżowe należy odgazować, przekładamy na stolnicę podsypując niewielką ilością mąki. Dzielimy na 12 porcji z czego każda po 80 g średnio na bułeczkę. Wałkujemy placki, a na środek dajemy po 2_3 łyżki jagód. Następnie zlepiamy jak pierogi, formujemy podłużne bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układamy zachowując odstęp, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni/ 20_25 minut. Jagodzianki wstawiłam do zimnego piekarnika, podczas nagrzewania urosły. Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżeJagodyjagodziankibułki drożdżowejagodzianki z kruszonką
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Dodane przez: KuchcikGotuje

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Jesienią starajmy się wykorzystywać...

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: edytaha

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe...

Ciasto z borówkami i kruszonką

Dodane przez: kuchnia ani

Ciasto z borówkami i kruszonką

Sezon na borówki już się rozpoczął...

Ucierane z borówkami i kruszonką

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

Szybkie ucierane ciasto z borówkami...

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: bozena45pp

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką to...

drożdżówka

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Najlepiej smakuje z konfiturą :-)...