Chałka chlebowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, pulchne i rozpływające się w ustach. Mam od lat jeden sprawdzony przepis, którego się trzymam i jest bazą do wielu wypieków, słodkich jak i wytrawnych. Nie zawiódł mnie nigdy, a sekretem jest tylko długie wyrabianie ciasta, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza podczas tego etapu przygotowania ciasta. Przyznam szczerze, że chałka nie miała czasu nawet na wyrośnięcie, trafiła prosto do piekarnika. Mój mały Ancymon nie mógł się po prostu doczekać!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na keksówkę
    drożdże piekarskie 30 g
    ciepłe mleko 300 ml
    masło lub margaryna 50 g- rozpuszczone
    cukier kryształ 4 łyżki
    mąka pszenna 420 g, plus do podsypania
    żółtka z 3 jaj
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasta

Chałka chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    Mąkę przesiewamy przez sito. Tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i pokruszone drożdże, rozcieramy na gładko. Wszystkie składniki przekładamy do misy robota kuchennego i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, natomiast ręcznie około 20 minut. Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy lub cztery równe części i każdą rolujemy w wałeczek. Zaplatamy w warkocz, zlepiając końce. Keksówkę natłuszczamy i przekładamy chałkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką gęstej śmietany. Pieczemy przez 20-25 minut na rumiany kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować