Chałka chlebowa

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, pulchne i rozpływające się w ustach. Mam od lat jeden sprawdzony przepis, którego się trzymam i jest bazą do wielu wypieków, słodkich jak i wytrawnych. Nie zawiódł mnie nigdy, a sekretem jest tylko długie wyrabianie ciasta, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza podczas tego etapu przygotowania ciasta. Przyznam szczerze, że chałka nie miała czasu nawet na wyrośnięcie, trafiła prosto do piekarnika. Mój mały Ancymon nie mógł się po prostu doczekać!

IMG_20170910_124019_602
  • 12 porcje
  • Łatwy

Składniki

Składniki na keksówkę
drożdże piekarskie 30 g
ciepłe mleko 300 ml
masło lub margaryna 50 g- rozpuszczone
cukier kryształ 4 łyżki
mąka pszenna 420 g, plus do podsypania
żółtka z 3 jaj
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka chlebowa

  • 1. Przygotowanie
    Mąkę przesiewamy przez sito. Tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i pokruszone drożdże, rozcieramy na gładko. Wszystkie składniki przekładamy do misy robota kuchennego i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, natomiast ręcznie około 20 minut. Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy lub cztery równe części i każdą rolujemy w wałeczek. Zaplatamy w warkocz, zlepiając końce. Keksówkę natłuszczamy i przekładamy chałkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką gęstej śmietany. Pieczemy przez 20-25 minut na rumiany kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałkaciastamąkadrożdżeciast drożdżowechałka chlebowa

Komentarze

Podobne przepisy

chałka

Dodane przez: kasienia882

Chałka z kruszonką

Uwielbiam chałkę, ale nigdy jej...

Łaciata chałka

Dodane przez: bienpyt

Łaciata chałka

Lekkie drożdżowe ciasto w postaci...

Ciasto z jabłkami i kwasem chlebowym

Dodane przez: anita176

Ciasto z jabłkami i kwasem chlebowym

Ciasto z jabłkami i kwasem chlebowym....

Drożdżowy gepard

Dodane przez: a_sad07

Drożdżowy gepard

Puszyste ciasto drożdżowe a'la...

Kinder Country

Dodane przez: Nevermore21

Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Niesamowite ciasto bardzo przypominające...

Strucla bakaliowa

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

STRUCLA BAKALIOWA

Rozpływająca się w ustach drożdżowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE