Oczy carycy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto oczy carycy Oczy carycy to efektowne ciasto przełożone kremem budyniowym, warstwą galaretki i biszkoptów nasączonych naparem kawowym z małym alkoholowym pazurem. Ciasto jasne 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, białka z 6 jaj, 1 łyżka octu, 1/3 szklanki oleju. Ciasto ciemne 2 jajka, żółtka z 6 jaj, 4 łyżki maki, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki oleju. Krem 2 łyżki cukru, 1 op. budyniu, cukier wanilinowy 16 g, 2 niepełne szklanki mleka, masło w temperaturze pokojowej 200g. Napar 1 łyżka kawy 1/2 szklanki gorącej wody, kieliszek wódki 1 łyżeczka cukru. Ponadto galaretka agrestowa 2 op. paczka biszkoptów, polewa czekoladowa, posiekane orzechy. Przygotowanie 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Kiedy białka są podbite stopniowo dodajemy cukier stale miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia na niskich obrotach miksera. 2. Jajka z żółtkami miksujemy z cukrem, do momentu uzyskania jasnej masy. Kolejno dodajemy przesiane składniki sypkie, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oba ciasta wlewamy na przemian, mieszamy patyczkiem tworząc esy-floresy. Pieczemy przez 30 minut , w temperaturze 180 C. - do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, kroimy na pół. Mleko wstawiamy do zagotowania. Pół szklanki odlanego mleka łączymy z budyniem, cukrem. Przelewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy pod przykryciem ( folia spożywcza ). Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Galaretka wg wskazań na opakowaniu ( zawsze dodaję mniej wody, aby galaretkę można było kroić ). Składniki na napar mieszamy ze sobą, kiedy kawa wystygnie dodajemy alkohol. Składamy ciasto: na spód wykładamy połowę ciasta, a następnie połowę kremu budyniowego. Na warstwę kremu wykładamy biszkopty nasączone w naparze kawowym, a pomiędzy biszkoptami pokrojoną galaretkę. Na wierzch kolejna warstwa kremu budyniowego. Drugą część ciasta wykładamy na warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy polewą , posiekanymi orzechami. smacznego!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Dołącz do nas w apce
    KULINARIA POLI

    Pozwól się wciągnąć

    Post

    Zarejestruj się
    Wszystkie posty

    Wszystkie posty
    Zdjęcie autora
    Paulina Wilk
    2 dni temu
    2 min

    Oczy carycy

    Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
    Nie ma jeszcze ocen
    Ciasto oczy carycy


    Oczy carycy to efektowne ciasto przełożone kremem budyniowym, warstwą galaretki i biszkoptów nasączonych naparem kawowym z małym alkoholowym pazurem.


    Ciasto jasne

    1 szklanka mąki ziemniaczanej,

    1 szklanka cukru,

    białka z 6 jaj,

    1 łyżka octu,

    1/3 szklanki oleju.

    Ciasto ciemne

    2 jajka,

    żółtka z 6 jaj,

    4 łyżki maki,

    5 łyżek cukru,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    2 łyżki kakao,

    1/3 szklanki oleju.


    Krem

    2 łyżki cukru,

    1 op. budyniu,

    cukier wanilinowy 16 g,

    2 niepełne szklanki mleka,

    masło w temperaturze pokojowej 200g.

    Napar

    1 łyżka kawy

    1/2 szklanki gorącej wody,

    kieliszek wódki

    1 łyżeczka cukru.

    Ponadto

    galaretka agrestowa 2 op.

    paczka biszkoptów,

    polewa czekoladowa,

    posiekane orzechy.

    Przygotowanie

    1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Kiedy białka są podbite stopniowo dodajemy cukier stale miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia na niskich obrotach miksera.

    2. Jajka z żółtkami miksujemy z cukrem, do momentu uzyskania jasnej masy. Kolejno dodajemy przesiane składniki sypkie, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oba ciasta wlewamy na przemian, mieszamy patyczkiem tworząc esy-floresy. Pieczemy przez 30 minut , w temperaturze 180 C. - do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, kroimy na pół.


    Mleko wstawiamy do zagotowania. Pół szklanki odlanego mleka łączymy z budyniem, cukrem. Przelewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy pod przykryciem ( folia spożywcza ). Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Galaretka wg wskazań na opakowaniu ( zawsze dodaję mniej wody, aby galaretkę można było kroić ). Składniki na napar mieszamy ze sobą, kiedy kawa wystygnie dodajemy alkohol.

    Składamy ciasto: na spód wykładamy połowę ciasta, a następnie połowę kremu budyniowego. Na warstwę kremu wykładamy biszkopty nasączone w naparze kawowym, a pomiędzy biszkoptami pokrojoną galaretkę. Na wierzch kolejna warstwa kremu budyniowego. Drugą część ciasta wykładamy na warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy polewą , posiekanymi orzechami.

    smacznego!
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dołącz do nas w apce
    KULINARIA POLI

    Pozwól się wciągnąć

    Post

    Zarejestruj się
    Wszystkie posty

    Wszystkie posty
    Zdjęcie autora
    Paulina Wilk
    2 dni temu
    2 m

    Oczy carycy to efektowne ciasto przełożone kremem budyniowym, warstwą galaretki i biszkoptów nasączonych naparem kawowym z małym alkoholowym pazurem.


    Ciasto jasne

    1 szklanka mąki ziemniaczanej,

    1 szklanka cukru,

    białka z 6 jaj,

    1 łyżka octu,

    1/3 szklanki oleju.

    Ciasto ciemne

    2 jajka,

    żółtka z 6 jaj,

    4 łyżki maki,

    5 łyżek cukru,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    2 łyżki kakao,

    1/3 szklanki oleju.


    Krem

    2 łyżki cukru,

    1 op. budyniu,

    cukier wanilinowy 16 g,

    2 niepełne szklanki mleka,

    masło w temperaturze pokojowej 200g.

    Napar

    1 łyżka kawy

    1/2 szklanki gorącej wody,

    kieliszek wódki

    1 łyżeczka cukru.

    Ponadto

    galaretka agrestowa 2 op.

    paczka biszkoptów,

    polewa czekoladowa,

    posiekane orzechy.

    Przygotowanie

    1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Kiedy białka są podbite stopniowo dodajemy cukier stale miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia na niskich obrotach miksera.

    2. Jajka z żółtkami miksujemy z cukrem, do momentu uzyskania jasnej masy. Kolejno dodajemy przesiane składniki sypkie, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oba ciasta wlewamy na przemian, mieszamy patyczkiem tworząc esy-floresy. Pieczemy przez 30 minut , w temperaturze 180 C. - do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, kroimy na pół.


    Mleko wstawiamy do zagotowania. Pół szklanki odlanego mleka łączymy z budyniem, cukrem. Przelewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy pod przykryciem ( folia spożywcza ). Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Galaretka wg wskazań na opakowaniu ( zawsze dodaję mniej wody, aby galaretkę można było kroić ). Składniki na napar mieszamy ze sobą, kiedy kawa wystygnie dodajemy alkohol.

    Składamy ciasto: na spód wykładamy połowę ciasta, a następnie połowę kremu budyniowego. Na warstwę kremu wykładamy biszkopty nasączone w naparze kawowym, a pomiędzy biszkoptami pokrojoną galaretkę. Na wierzch kolejna warstwa kremu budyniowego. Drugą część ciasta wykładamy na warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy polewą , posiekanymi orzechami.

    smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować