REKLAMA

Pączki

wyświetlono: 267 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne, pulchne pączki

opublikowany: 17.02.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Dobry wieczór, cześć !
    U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
    Przepis na 12 sztuk
    • mąka około 400 g
    • drożdże świeże 20 g
    • cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ciepłe mleko 100 ml
    • żółtka z 5 jaj
    • jajko
    • roztopione masło 30 g
    • łyżka octu lub spirytusu
    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
    Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
    Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiar tł
    Smacznego!
    Dobry wieczór, cześć !
    U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
    Przepis na 12 sztuk
    • mąka około 400 g
    • drożdże świeże 20 g
    • cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ciepłe mleko 100 ml
    • żółtka z 5 jaj
    • jajko
    • roztopione masło 30 g
    • łyżka octu lub spirytusu
    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
    Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
    Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu.
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Pączki?
Sposób przygotowania:

  • P 1. Dobry wieczór, cześć !
    U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
    Przepis na 12 sztuk
    • mąka około 400 g
    • drożdże świeże 20 g
    • cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ciepłe mleko 100 ml
    • żółtka z 5 jaj
    • jajko
    • roztopione masło 30 g
    • łyżka octu lub spirytusu
    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
    Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
    Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu.
    Smacznego!

    #pączki #paczki #tlustyczwartek #drożdże #drożdżowe #czekolada #pączkizczekoladą
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Leszczu1986 IMAG5432

Pączki z powidłami

Pyszne, pulchne pączki z powidłami śliwkowymi. Można nadziać ulubionym nadzieniem.

kategoria: pączki domowe opublikowany: 28.02.2022 | wyświetlono: 201 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE