fuzja

fuzja

O mnie:

Gotowanie mnie odpręża. Uwielbiam zapachy rozchodzące się z kuchni na cały dom. Kocham kiedy na twarzach domowników gości uśmiech. Moją drugą miłością są książki. Pomiędzy posiłkami a książkami przygotowuję się na zombie apokalipsę... ;) Prowadzę bloga www.gotujzfantazja.blogspot.com

Liczba punktów za aktywność
133
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym
Użytkownik fuzja w dniu 05.04.2020 13:39 opublikował przepis :

MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kolejne bezmięsne danie, które zasmakowało także mojej rocznej córce (dla niej wersja bez soli). Fajnie się prezentuje, doskonale przemyca specyficzny smak suszonych pomidorów. Mój mąż nie jest ich fanem, a ja czasem lubię je w daniu, więc staram się przygotowywać takie potrawy, w których ich smak nie będzie dominował. Tu dodatkowo wykorzystałam makaron z ciecierzycy i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył.

Gulaszowa
Użytkownik fuzja w dniu 17.02.2020 15:08 opublikował przepis :

Gulaszowa z cielęciną

Rozszerzam dietę młodej, więc na naszym domowym stole gości delikatniejsze mięso np. perliczka, królik, indyk, czy cielęcina. Z tej ostatniej postanowiłam przygotować też coś dla nas - dorosłych, i tak powstał przepis na tę rozgrzewającą zupę o pięknej barwie.

Muffinki buraczkowe
Użytkownik fuzja w dniu 11.10.2019 23:04 opublikował przepis :

Muffinki buraczkowe

Przemycanie nietypowych składników do słodkich wypieków sprawia mi ogromną radość. Jestem fanką "Leśnego runa", czyli ciasta ze szpinakiem, kiedyś próbowałam fasolowego brownie i było naprawdę smaczne, a w domu eksperymentuję z małą formą, czyli babeczkami. Buraczane mają niesamowity kolor i smakują obłędnie. Spokojnie mogę powiedzieć, że jak na razie to moje ulubione domowe wypieki.

Dorsz w miodowym sosie
Użytkownik fuzja w dniu 20.06.2019 18:46 opublikował przepis :

Dorsz w miodowym sosie

Odkąd teść podarował mi parowar odblokowałam się rybnie. Pomaga też coraz ciekawsza oferta rybna od Lidla, tym bardziej, że w mojej okolicy nie ma sensownego sklepu rybnego. Dziś jednak będzie przepis na rybę z patelni, a nie z parowara. Trochę mniej zdrowa, ale wspaniała i błyskawiczna alternatywa.

Chow mein z rybą
Użytkownik fuzja w dniu 20.06.2019 18:40 opublikował przepis :

Chow mein ze smażoną rybą

Ryba rzadko gości na stole w moim domu. Zbyt rzadko - niestety. I choć tyle słyszy się o zanieczyszczonych wodach, itp. to jednak warto jest takie mięso spożywać. Nie ma co popadać w skrajności. Jeśli chcielibyśmy kompletnie wykluczyć "zanieczyszczenia" z naszego jadłospisu, to trzeba by chyba wystrzelić się na inną planetę. Ale wracając do rzeczywistości, dziś polecam Wam rybkę z azjatyckim twistem. Możecie wykorzystać w tym przepisie dorsza, mintaja, czy co tam Wam smakuje. Danie jest proste i baaaardzo pożywne.

Potrawka z ciecierzycy i kurczaka
Użytkownik fuzja w dniu 19.01.2019 11:41 opublikował przepis :

Potrawka z kurczaka i ciecierzycy

Przymierzam się do zredukowania czasu spędzanego w kuchni, bo już niedługo przywitam na świecie córę, więc zupełnie nie wiem jak będę stała z możliwościami organizacyjnymi, a to danie jest bardzo proste, składa się z kilku składników i przygotowuje się je w zasadzie błyskawicznie. Podane z kaszą jęczmienną nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Pamiętajcie o zieleninie na wierzch - warto dodawać do dań natkę pietruszki bo jest po prostu bombą wartości odżywczych.

muffinki dyniowo-jabłkowe
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:49 opublikował przepis :

Muffinki dyniowo-jabłkowe

Gdyby zapytać jakim warzywem jest jesień to odpowiedź byłaby oczywista: jesień jest dynią! Ja za dynią nie przepadam - przynajmniej w tradycyjnej formie zupy, jednak kiedy już wpadnie w moje łapki np. kolega przyniesie mi jedną, wyhodowaną we własnym ogródku, zawsze staram się wymyślić coś ciekawego i nietuzinkowego, jak sosy, czy desery. Tak powstały te przepyszne i wilgotne słodkości, na które przepis podaję poniżej.

Flaczki z boczniaków
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:38 opublikował przepis :

Flaczki z boczniaków

Nie wszyscy lubią tradycyjne, mięsne flaki. Ja je lubię, choć najbardziej smakują mi te przygotowywane przez mamę, która zawsze robi je "chude" i dodaje np. mięso z żołądków. Jednak dla tych, którzy nie są miłośnikami tradycji, można przygotować takie grzybowe flaki z boczniaków. To moje pierwsze kulinarne doświadczenie z boczniakami, ale na pewno nie ostatnie.

Świeży bigos z kluskami
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:51 opublikował przepis :

Świeży bigos z kurczakiem

Danie nietypowe, ale z powodzeniem zastępujące tradycyjny bigos. Łatwe w przygotowaniu, lekko słodkie, lekko pikantne. Można je jeść z chlebem, z kopytkami, ziemniakami i innymi dodatkami. Sprawdzi się doskonale w czasie kiedy za oknem coraz zimniej. Doskonale rozgrzewa i jest po prostu pyszne!

Zapiekanka rybna
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:44 opublikował przepis :

Zapiekanka rybna

Nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja obiadowa, ale w końcu zbliża się jesień, a jest to pora kiedy te bardziej kaloryczne potrawy są w zasadzie wskazane. Taką zapiekankę można urozmaicić podając ją z lekką sałatką, ale jej pyszny ziemniaczano-maślany smak powinien spokojnie wystarczyć, jeśli potrzebujecie zjeść coś na szybko i bez dodatków. Miłośnicy owoców morza mogą dodać do niej krewetki, choć ja ograniczyłam się jedynie do ryby, która jest moim zdaniem wystarczająca.