fuzja

fuzja

O mnie:

Gotowanie mnie odpręża. Uwielbiam zapachy rozchodzące się z kuchni na cały dom. Kocham kiedy na twarzach domowników gości uśmiech. Moją drugą miłością są książki. Pomiędzy posiłkami a książkami przygotowuję się na zombie apokalipsę... ;) Prowadzę bloga www.gotujzfantazja.blogspot.com

Liczba punktów za aktywność
132
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Muffinki buraczkowe
Użytkownik fuzja w dniu 11.10.2019 23:04 opublikował przepis :

Muffinki buraczkowe

Przemycanie nietypowych składników do słodkich wypieków sprawia mi ogromną radość. Jestem fanką "Leśnego runa", czyli ciasta ze szpinakiem, kiedyś próbowałam fasolowego brownie i było naprawdę smaczne, a w domu eksperymentuję z małą formą, czyli babeczkami. Buraczane mają niesamowity kolor i smakują obłędnie. Spokojnie mogę powiedzieć, że jak na razie to moje ulubione domowe wypieki.

Dorsz w miodowym sosie
Użytkownik fuzja w dniu 20.06.2019 18:46 opublikował przepis :

Dorsz w miodowym sosie

Odkąd teść podarował mi parowar odblokowałam się rybnie. Pomaga też coraz ciekawsza oferta rybna od Lidla, tym bardziej, że w mojej okolicy nie ma sensownego sklepu rybnego. Dziś jednak będzie przepis na rybę z patelni, a nie z parowara. Trochę mniej zdrowa, ale wspaniała i błyskawiczna alternatywa.

Chow mein z rybą
Użytkownik fuzja w dniu 20.06.2019 18:40 opublikował przepis :

Chow mein ze smażoną rybą

Ryba rzadko gości na stole w moim domu. Zbyt rzadko - niestety. I choć tyle słyszy się o zanieczyszczonych wodach, itp. to jednak warto jest takie mięso spożywać. Nie ma co popadać w skrajności. Jeśli chcielibyśmy kompletnie wykluczyć "zanieczyszczenia" z naszego jadłospisu, to trzeba by chyba wystrzelić się na inną planetę. Ale wracając do rzeczywistości, dziś polecam Wam rybkę z azjatyckim twistem. Możecie wykorzystać w tym przepisie dorsza, mintaja, czy co tam Wam smakuje. Danie jest proste i baaaardzo pożywne.

Potrawka z ciecierzycy i kurczaka
Użytkownik fuzja w dniu 19.01.2019 11:41 opublikował przepis :

Potrawka z kurczaka i ciecierzycy

Przymierzam się do zredukowania czasu spędzanego w kuchni, bo już niedługo przywitam na świecie córę, więc zupełnie nie wiem jak będę stała z możliwościami organizacyjnymi, a to danie jest bardzo proste, składa się z kilku składników i przygotowuje się je w zasadzie błyskawicznie. Podane z kaszą jęczmienną nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Pamiętajcie o zieleninie na wierzch - warto dodawać do dań natkę pietruszki bo jest po prostu bombą wartości odżywczych.

Flaczki z boczniaków
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:38 opublikował przepis :

Flaczki z boczniaków

Nie wszyscy lubią tradycyjne, mięsne flaki. Ja je lubię, choć najbardziej smakują mi te przygotowywane przez mamę, która zawsze robi je "chude" i dodaje np. mięso z żołądków. Jednak dla tych, którzy nie są miłośnikami tradycji, można przygotować takie grzybowe flaki z boczniaków. To moje pierwsze kulinarne doświadczenie z boczniakami, ale na pewno nie ostatnie.

muffinki dyniowo-jabłkowe
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:49 opublikował przepis :

Muffinki dyniowo-jabłkowe

Gdyby zapytać jakim warzywem jest jesień to odpowiedź byłaby oczywista: jesień jest dynią! Ja za dynią nie przepadam - przynajmniej w tradycyjnej formie zupy, jednak kiedy już wpadnie w moje łapki np. kolega przyniesie mi jedną, wyhodowaną we własnym ogródku, zawsze staram się wymyślić coś ciekawego i nietuzinkowego, jak sosy, czy desery. Tak powstały te przepyszne i wilgotne słodkości, na które przepis podaję poniżej.

Świeży bigos z kluskami
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:51 opublikował przepis :

Świeży bigos z kurczakiem

Danie nietypowe, ale z powodzeniem zastępujące tradycyjny bigos. Łatwe w przygotowaniu, lekko słodkie, lekko pikantne. Można je jeść z chlebem, z kopytkami, ziemniakami i innymi dodatkami. Sprawdzi się doskonale w czasie kiedy za oknem coraz zimniej. Doskonale rozgrzewa i jest po prostu pyszne!

Zapiekanka rybna
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:44 opublikował przepis :

Zapiekanka rybna

Nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja obiadowa, ale w końcu zbliża się jesień, a jest to pora kiedy te bardziej kaloryczne potrawy są w zasadzie wskazane. Taką zapiekankę można urozmaicić podając ją z lekką sałatką, ale jej pyszny ziemniaczano-maślany smak powinien spokojnie wystarczyć, jeśli potrzebujecie zjeść coś na szybko i bez dodatków. Miłośnicy owoców morza mogą dodać do niej krewetki, choć ja ograniczyłam się jedynie do ryby, która jest moim zdaniem wystarczająca.

Spaghetti bolognese
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 13:05 opublikował przepis :

Spaghetti bolognese

Wielokrotnie robiłam spaghetti z sosem bolognese. Składniki były różne, jednak metody podobne, a mimo to prawdziwie pyszny i gęsty sos boloński wyszedł mi dopiero teraz. Dlatego uważam, że to przepis, którym warto się podzielić, bo czasem najprostsze potrawy najtrudniej przygotować. Sos boloński często ratuje nam obiad, w dni kiedy nie mamy pomysłu na to co podać, poza tym lubią go i dorośli i dzieci.

Warzywne placki z salsą
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 12:57 opublikował przepis :

Kotleciki warzywne z pomidorową salsą

Uwielbiam placki ziemniaczane podane z gulaszem, jednak staram się urozmaicać menu więc postanowiłam przygotować placki warzywne, które podałam z pomidorowym sosem przygotowanym w bardzo prosty sposób. Być może to mało wyszukane danie ale nie miałabym żadnych oporów by zaserwować je gościom.

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.