Fjużyn z winkiem

fuzja

O mnie:

Uwielbiam gotować, szczególnie dla innych. Teraz, kiedy moja rodzina się powiększa, mam jeszcze większe pole do eksperymentowania. Uwielbiam kiedy zapachy pysznego posiłku rozchodzą się po mieszkaniu, kocham widzieć na twarzach bliskich uśmiechy nad talerzami. Drugą moją pasją są książki - czytam je dla rozrywki, dla rozwoju, dla wiedzy - są dla mnie najlepszym biletem w podróż. Prowadzę bloga www.gotujzfantazja.blogspot.com

Obserwujących: 2

 
Wiadomość
Użytkownik fuzja w dniu 11.05.2022 23:01 opublikował przepis:

Muszle nadziewane farszem twarogowo-ziemniaczanym

Pyszne połączenie pasty i jednego z najsmaczniejszych farszów pierogowych. Smakuje tak dzieciakom, jak i dorosłym.
Użytkownik fuzja w dniu 11.05.2022 22:50 opublikował przepis:

Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy

Wegetariańska opcja na spaghetti bolognese :) Nadaje się dla dorosłych i dla dzieci.
Użytkownik fuzja w dniu 05.02.2021 12:40 opublikował przepis:

Makaron w sosie szalotkowym

To danie mocno kontrastuje ze zdrową kuchnią i posiłkami fit, ale w zasadzie ja ten kontrast lubię, bo przecież czasem mamy ochotę zjeść coś pysznego bez patrzenia na kaloryczność. To danie jest po prostu fantastyczne. Sos jest gęsty, śmietanowy i delikatnie słodki (a jednak pozostaje nadal przyjemnie lekki), a dodatek maślanej bułki tartej nadaje chrupkiej tekstury i fajnie uzupełnia krem z szalotek, który sam w sobie mógłby zostać posądzony o bycie... mdłym. Kiedy przychodzi leniwa niedziela, a Wam marzy się po prostu coś bardzo, bardzo konkretnego, to danie będzie strzałem w dziesiątkę. Warto polać do niego lampkę białego, złocistego wina - także ja widzę same plusy.
Użytkownik fuzja w dniu 22.01.2021 13:43 opublikował przepis:

Krem z batatów z masłem orzechowym

W związku z tym, że w moim domu staramy się nie marnować jedzenia, czasem zdarza się tak, że jeden produkt wykorzystuję do przygotowania kilku dań. Ostatnio były placki z batatów, a teraz ugotowałam krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem masła orzechowego. Jest pyszny, sycący, nieco orientalny dzięki imbirowi, a jego smak to połączenie delikatnej słodyczy i subtelnej słoności.
Użytkownik fuzja w dniu 13.01.2021 13:06 opublikował przepis:

Placki z batatów, marchwi i ziemniaków

Był taki czas, że nie miałam kompletnie weny na gotowanie. Ciąża, a w zasadzie dolegliwości z nią związane, dały mi mocno w kość i skutecznie wygoniły z kuchni na kilkanaście dobrych tygodni. Na szczęście już jest lepiej, więc wyczarowałam placki warzywne podane na słodko. Moja dwulatka futrowała jak szalona, mąż zadowolony, mimo że bez mięsa, i ja też szczęśliwa, bo nie ostał się ani jeden, najmniejszy nawet, placuszek.
Użytkownik fuzja w dniu 05.04.2020 13:39 opublikował przepis:

Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym i suszonymi pomidorami

Kolejne bezmięsne danie, które zasmakowało także mojej rocznej córce (dla niej wersja bez soli). Fajnie się prezentuje, doskonale przemyca specyficzny smak suszonych pomidorów. Mój mąż nie jest ich fanem, a ja czasem lubię je w daniu, więc staram się przygotowywać takie potrawy, w których ich smak nie będzie dominował. Tu dodatkowo wykorzystałam makaron z ciecierzycy i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył.
Użytkownik fuzja w dniu 17.02.2020 15:08 opublikował przepis:

Gulaszowa z cielęciną

Rozszerzam dietę młodej, więc na naszym domowym stole gości delikatniejsze mięso np. perliczka, królik, indyk, czy cielęcina. Z tej ostatniej postanowiłam przygotować też coś dla nas - dorosłych, i tak powstał przepis na tę rozgrzewającą zupę o pięknej barwie.
Użytkownik fuzja w dniu 11.10.2019 23:04 opublikował przepis:

Muffinki buraczkowe

Przemycanie nietypowych składników do słodkich wypieków sprawia mi ogromną radość. Jestem fanką "Leśnego runa", czyli ciasta ze szpinakiem, kiedyś próbowałam fasolowego brownie i było naprawdę smaczne, a w domu eksperymentuję z małą formą, czyli babeczkami. Buraczane mają niesamowity kolor i smakują obłędnie. Spokojnie mogę powiedzieć, że jak na razie to moje ulubione domowe wypieki.
Użytkownik fuzja w dniu 20.06.2019 18:40 opublikował przepis:

Chow mein ze smażoną rybą

Ryba rzadko gości na stole w moim domu. Zbyt rzadko - niestety. I choć tyle słyszy się o zanieczyszczonych wodach, itp. to jednak warto jest takie mięso spożywać. Nie ma co popadać w skrajności. Jeśli chcielibyśmy kompletnie wykluczyć "zanieczyszczenia" z naszego jadłospisu, to trzeba by chyba wystrzelić się na inną planetę. Ale wracając do rzeczywistości, dziś polecam Wam rybkę z azjatyckim twistem. Możecie wykorzystać w tym przepisie dorsza, mintaja, czy co tam Wam smakuje. Danie jest proste i baaaardzo pożywne.
Użytkownik fuzja w dniu 19.01.2019 11:41 opublikował przepis:

Potrawka z kurczaka i ciecierzycy

Przymierzam się do zredukowania czasu spędzanego w kuchni, bo już niedługo przywitam na świecie córę, więc zupełnie nie wiem jak będę stała z możliwościami organizacyjnymi, a to danie jest bardzo proste, składa się z kilku składników i przygotowuje się je w zasadzie błyskawicznie. Podane z kaszą jęczmienną nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Pamiętajcie o zieleninie na wierzch - warto dodawać do dań natkę pietruszki bo jest po prostu bombą wartości odżywczych.
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:49 opublikował przepis:

Muffinki dyniowo-jabłkowe

Gdyby zapytać jakim warzywem jest jesień to odpowiedź byłaby oczywista: jesień jest dynią! Ja za dynią nie przepadam - przynajmniej w tradycyjnej formie zupy, jednak kiedy już wpadnie w moje łapki np. kolega przyniesie mi jedną, wyhodowaną we własnym ogródku, zawsze staram się wymyślić coś ciekawego i nietuzinkowego, jak sosy, czy desery. Tak powstały te przepyszne i wilgotne słodkości, na które przepis podaję poniżej.
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:38 opublikował przepis:

Flaczki z boczniaków

Nie wszyscy lubią tradycyjne, mięsne flaki. Ja je lubię, choć najbardziej smakują mi te przygotowywane przez mamę, która zawsze robi je "chude" i dodaje np. mięso z żołądków. Jednak dla tych, którzy nie są miłośnikami tradycji, można przygotować takie grzybowe flaki z boczniaków. To moje pierwsze kulinarne doświadczenie z boczniakami, ale na pewno nie ostatnie.
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:51 opublikował przepis:

Świeży bigos z kurczakiem

Danie nietypowe, ale z powodzeniem zastępujące tradycyjny bigos. Łatwe w przygotowaniu, lekko słodkie, lekko pikantne. Można je jeść z chlebem, z kopytkami, ziemniakami i innymi dodatkami. Sprawdzi się doskonale w czasie kiedy za oknem coraz zimniej. Doskonale rozgrzewa i jest po prostu pyszne!
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:44 opublikował przepis:

Zapiekanka rybna

Nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja obiadowa, ale w końcu zbliża się jesień, a jest to pora, kiedy te bardziej kaloryczne potrawy są w zasadzie wskazane. Taką zapiekankę można urozmaicić podając ją z lekką sałatką, ale jej pyszny ziemniaczano-maślany smak powinien spokojnie wystarczyć, jeśli potrzebujecie zjeść coś na szybko i bez dodatków. Miłośnicy owoców morza mogą dodać do niej krewetki, choć ja ograniczyłam się jedynie do ryby, która jest moim zdaniem wystarczająca.
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 13:05 opublikował przepis:

Spaghetti bolognese

Wielokrotnie robiłam spaghetti z sosem bolognese. Składniki były różne, jednak metody podobne, a mimo to prawdziwie pyszny i gęsty sos boloński wyszedł mi dopiero teraz. Dlatego uważam, że to przepis, którym warto się podzielić, bo czasem najprostsze potrawy najtrudniej przygotować. Sos boloński często ratuje nam obiad, w dni kiedy nie mamy pomysłu na to co podać, poza tym lubią go i dorośli i dzieci.
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 12:57 opublikował przepis:

Kotleciki warzywne z pomidorową salsą

Uwielbiam placki ziemniaczane podane z gulaszem, jednak staram się urozmaicać menu więc postanowiłam przygotować placki warzywne, które podałam z pomidorowym sosem przygotowanym w bardzo prosty sposób. Być może to mało wyszukane danie ale nie miałabym żadnych oporów by zaserwować je gościom.
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 12:52 opublikował przepis:

Sałatka z kaszy jaglanej z ciecierzycą

Doskonałe danie na mniejszy apetyt. Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka, która sprawdzi się, jako forma lunchu np. do pracy, czy szkoły.
Użytkownik fuzja w dniu 06.07.2018 09:32 opublikował przepis:

Drób z pomidorami i oliwkami

To miała być ryba, ale zaskoczył mnie weekend i brak możliwości kupienia świeżej, więc postanowiłam wykorzystać to co było w domu, czyli mięso z kurczaka i indyka. Danie prezentuje się obłędnie, a tak przygotowane mięso można podać nie tylko jako pełnoprawny obiad ale także na grzankach, jako wyśmienitą i elegancką kolację. Tak czy siak, nie krępujcie się przygotować tak dorsza, pstrąga czy inną rybkę.
Użytkownik fuzja w dniu 12.06.2018 15:14 opublikował przepis:

Krem ziemniaczano-porowy z wędzonym łososiem

Coraz bardziej przekonuję się do kremów, choć kiedyś nie jadałam ich wcale. Ten przepis kusi nieziemsko smacznym połączeniem ziemniaków i łososia. Prezentuje się bardzo ładnie i podany gościom na pewno ich zachwyci. Najlepiej podawać go w niewysokich miskach lub talerzach, tak by kawałki łososia wystawały ponad powierzchnię zupy.
Użytkownik fuzja w dniu 12.06.2018 15:04 opublikował przepis:

Ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa jest jednym z tych dań, które pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, jak robiła ją moja mama, ale sama nigdy jej nie przygotowywałam. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że mój mąż nigdy takiej zupy nie jadł. Pomyślałam, że w takim wypadku nie mam już wyjścia, muszę tę zupę przyrządzić i tak też zrobiłam.
Użytkownik fuzja w dniu 12.06.2018 14:58 opublikował przepis:

Kurczak w brzoskwiniach

Kiedyś sądziłam, że przygotowanie obiadowej potrawy na słodko to niewypał. Szybko jednak przestawiłam się na kulinarne eksperymenty i poniżej prezentuję jeden z nich. Przygotowałam w tym sosie piersi drobiowe oraz ćwiartki, i moim zdaniem filety nadają się tu doskonale, ponieważ to wyjątkowo chude mięso idealnie chłonie aromat pomarańczy i brzoskwiń. Jednak z powodzeniem można przygotować w ten sposób inne części kurczaka.
Użytkownik fuzja w dniu 11.05.2018 18:40 opublikował przepis:

Schab w miodowo-sezamowej glazurze z ryżem

To danie jest luźną wariacją na temat kuchni azjatyckiej. Schab i sos sojowy musiałam kupić na bieżąco, resztę znalazłam w lodówce, włącznie z kupioną wcześniej w Lidlu kapustą Bok Choy, której nie mogłam nigdzie dostać, a którą potrzebowałam do rosołu z azjatyckim twistem. Uwielbiam kuchnię azjatycką i nawet taka oszukana, smakuje doskonale!
Użytkownik fuzja w dniu 19.01.2018 13:04 opublikował przepis:

Pikantna zupa z kiełbasą i brokułem

Fajna, rozgrzewająca zupa. Doskonała na taką pogodę, jaką widać za oknem. Brokuł można tutaj drobno posiekać lub podać w dużych kawałkach. Kiełbasa jest obowiązkowa, gdyż nadaje smaku. Za to można spokojnie zrezygnować z ziemniaków i przegryzać ją chlebem, ale ja na prośbę męża dodałam jednego pyrka.
Użytkownik fuzja w dniu 19.01.2018 12:57 opublikował przepis:

Zupa gołąbkowa

Przyznam szczerze, że odkąd opuściłam dom rodzinny, nie zdarzyło mi się jeszcze przygotowywać tradycyjnych gołąbków, choć strasznie je uwielbiam. Dlatego postanowiłam zapewnić sobie ich wyjątkowy smak w inny sposób, bo w formie zupy. Każdy może ją zrobić na swoją modłę, a mój przepis możecie potraktować, jako "podstawę".
Użytkownik fuzja w dniu 01.12.2017 11:33 opublikował przepis:

Pikantny gulasz z kalafiorem i kurczakiem

Białe mięso podczas długiej obróbki cieplnej staje się coraz bardziej soczyste. W tym daniu można więc z powodzeniem wykorzystać piersi kurczaka, lub filety z udek drobiowych. Całość ma bardzo orientalny charakter i smakuje wybornie. A przy tym jest bardzo kolorowe i ładnie komponuje się z ugotowanym na sypko ryżem, także smakowo :)
Użytkownik fuzja w dniu 15.11.2017 11:12 opublikował przepis:

Mie Goreng z brokułem i pieczarkami

Dania kuchni azjatyckiej zawsze poprawiają mi humor. Połączenie brokułów i pieczarek wydawało mi się dość dziwaczne, a okazuje się, że jest naprawdę świetne. Pieczarki są łatwo dostępne przez cały rok, a brokuły są fantastyczne. To danie nie wymaga nawet zbyt wielu przypraw. Jest doskonałe w te dni kiedy wracamy do domu i naprawdę nie mamy weny do gotowania.
Użytkownik fuzja w dniu 15.11.2017 11:04 opublikował przepis:

Łosoś na tortellini z sosem lazurowym

To danie jest doskonałym przykładem tego, że z gotowych składników można przygotować pyszny, pożywny, zdrowy i wykwintny obiad. Zdecydowanie jest to potrawa, którą można podać na kolacji z gośćmi lub na randce w domu. Jest pyszne i najlepiej smakuje zjedzone zaraz po przyrządzeniu.
Użytkownik fuzja w dniu 27.08.2017 16:18 opublikował przepis:

Krupnik

W moim domu krupnik zawsze gotowała mama. Teraz kiedy jestem już na swoim przypomniałam sobie o tej specyficznej gęstej zupie składającej się głównie z ziemniaków i kaszy. W końcu musiał przyjść ten pierwszy raz. I oto ugotowałam krupnik.
Użytkownik fuzja w dniu 20.07.2017 10:19 skomentował:

Pasty piknikowe

Użytkownik fuzja w dniu 14.07.2017 15:12 opublikował przepis:

Grochóweczka

Jako dziecko nie przepadałam za grochówką, na szczęście z wiekiem zaczęłam doceniać jej walory smakowe. Dziś proponuję Wam jednak nieco inną odsłonę tej "wojskowej" zupy. Moja propozycja jest błyskawiczna i idealna dla wegan, chociaż ja dodaję do niej mięsnego smaku dekorując ją kawałkami podsmażonego boczku.
Użytkownik fuzja w dniu 14.07.2017 15:09 opublikował przepis:

Cieciorka ze szpinakiem i serem feta

Ostatnio staram się równoważyć ilość spożywanego mięsa względem dań bezmięsnych, tyle że typowa wegańska kuchnia, nieco mnie przeraża bowiem nie jest łatwo skompletować niektóre składniki, dlatego kiedy przewertowałam "Vege kociołkowanie" uśmiechnęłam się pod nosem. Książka Ewy Hangel zawiera kilkadziesiąt świetnych tzw. jednogarnkowych przepisów wegetariańskich. Autorka przybliża podstawy kuchni wegetariańskiej; opisuje podstawowe składniki oraz jej własne podejście do takiego gotowania. Przybliża też uroki pichcenia na świeżym powietrzu, w kociołku nad ogniskiem. Przepis, który wybrałam jest bardzo prosty, a tak się akurat złożyło, że wszystkie składniki miałam pod ręką. Cieciorka ze szpinakiem i serem feta udała się bezbłędnie. Jest smakowita i sycąca, a cała książka jest przeurocza. Na pewno będę do niej często zaglądać!
Użytkownik fuzja w dniu 08.03.2017 14:13 opublikował przepis:

Placki dyniowo-marchwiowe z warzywami

Ostatnio stawiam na kuchnię bezmięsną, choć nie znaczy to, że rezygnuję z niego całkowicie. Po prostu jakoś tak się składa. Te placki są wyśmienite, a ich smak można zmieniać dodając inne przyprawy.
Użytkownik fuzja w dniu 08.03.2017 14:09 opublikował przepis:

Ryż z soczewicą i czosnkowymi pieczarkami z piekarnika

To jest obiad, który powstał z resztek tzn. zostało mi trochę ryżu i trochę soczewicy, więc dokupiłam pieczarki, no i macie efekt. Jest zaskakująco smaczny i naprawdę dobrze się prezentuje. A pieczarki pieczone z czosnkiem to po prostu niebo w gębie.
Użytkownik fuzja w dniu 08.03.2017 14:06 opublikował przepis:

Muszle z pijanymi grzybami

Pewnie zdążyliście już zauważyć, że jestem miłośniczką przepisów prostych i szybkich. Takie jest właśnie to danie. Mało wymagające, a bardzo zaskakujące w smaku. Polecam podane z grzankami.
Użytkownik fuzja w dniu 20.10.2016 14:01 opublikował przepis:

Pikantna sałatka makaronowa

Sezon grillowy już za nami, jednak ta sałatka jest doskonała nie tylko jako dodatek do dań z grilla. Można ją zajadać jako przekąskę lub na kolację.
Użytkownik fuzja w dniu 20.10.2016 13:56 opublikował przepis:

Placki z kurczakiem podane z duszoną cukinią i prażonym słonecznikiem

Kiedy najdzie Was ochota na szybki obiad to właśnie te placki będą idealne. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka chwil, ale wrażenia smakowe pozostają w pamięci na długo.
Użytkownik fuzja w dniu 30.05.2016 13:52 opublikował przepis:

Szybka pizza na podwójnym spodzie z tortilli

Ten przepis odnalazłam w książce "Lean in 15" Joego Wicksa, jednak odpowiednio go zmodyfikowałam. Moja pizza jest na pewno nieco bardziej kaloryczna, ale dzięki temu zdecydowanie bardziej różnorodna.
Użytkownik fuzja w dniu 16.04.2016 20:49 opublikował przepis:

Makaron z brokułową pastą

Pasta brokułowa z dodatkami, których użyłam do jej przygotowana to istna bomba witaminowa. Łuskane nasiona konopi są bogatym źródłem witaminy E oraz żelaza, fosforu, magnezu, cynku i wielu innych składników mineralnych. Dodatkowo ziarna lnu i oliwa!
Użytkownik fuzja w dniu 10.01.2016 21:14 opublikował przepis:

Wegetariańskie chili

Styczeń to minusowe temperatury, a one oznaczają, że trzeba się rozgrzewać. Nie znam lepszego sposobu na to by rozgrzać ciało niż gorąca kąpiel, ale to wegetariańskie chili zajmuje drugie miejsce w tym rankingu. Zdecydowanie!
Użytkownik fuzja w dniu 16.12.2015 12:23 opublikował przepis:

Wołowina stir-fry w sosie hoisin

Stir-fry to wywodząca się z Dalekiego Wschodu metoda szybkiego obsmażania na mocnym ogniu cienkich kawałków mięsa. Sosu niestety nie przygotowywałam sama ale spokojnie można go kupić. Potrawa jest fantastyczna i cieszy nie tylko kubki smakowe, a całość ma bogaty wschodni aromat.
Użytkownik fuzja w dniu 10.12.2015 12:32 opublikował przepis:

Spaghetti w sosie musztardowo-śmietanowym z łososiem

Luby wyszedł na spacer z psem a ja usiadłam na łóżku z talerzem tego wspaniałego dania i lampką wina, mając w głowie myśl, że warto jest wznieść w takich okolicznościach samotny acz radosny toast za szczęście i dobre jedzenie.
Użytkownik fuzja w dniu 30.10.2015 11:28 opublikował przepis:

Zupa grzybowa z kaszą na żeberkach i kiełbasie

Tę zupę wymyśliłam, kiedy kupiłam przepyszną surową kiełbasę wiejską. Po ugotowaniu jej na kolację został mi intensywny wywar, który postanowiłam podrasować. Dokupiłam żeberka, dogotowałam resztę kiełbasy, dodałam różne rarytasy i wyszła ona - wspaniała i przepyszna kwintesencja jesieni.
Użytkownik fuzja w dniu 30.10.2015 11:20 opublikował przepis:

Zupa grzybowa z kaszą na żeberkach i kiełbasie

Tę zupę wymyśliłam, kiedy kupiłam przepyszną surową kiełbasę wiejską. Po ugotowaniu jej na kolację został mi intensywny wywar, który postanowiłam podrasować. Dokupiłam żeberka, dogotowałam resztę kiełbasy, dodałam różne rarytasy i wyszła ona - wspaniała i przepyszna kwintesencja jesieni.

To może cię zainteresować