fuzja

fuzja

O mnie:

Gotowanie mnie odpręża. Uwielbiam zapachy rozchodzące się z kuchni na cały dom. Kocham kiedy na twarzach domowników gości uśmiech. Moją drugą miłością są książki. Pomiędzy posiłkami a książkami przygotowuję się na zombie apokalipsę... ;) Prowadzę bloga www.gotujzfantazja.blogspot.com

Liczba punktów za aktywność
129
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Potrawka z ciecierzycy i kurczaka
Użytkownik fuzja w dniu 19.01.2019 11:41 opublikował przepis :

Potrawka z kurczaka i ciecierzycy

Przymierzam się do zredukowania czasu spędzanego w kuchni, bo już niedługo przywitam na świecie córę, więc zupełnie nie wiem jak będę stała z możliwościami organizacyjnymi, a to danie jest bardzo proste, składa się z kilku składników i przygotowuje się je w zasadzie błyskawicznie. Podane z kaszą jęczmienną nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Pamiętajcie o zieleninie na wierzch - warto dodawać do dań natkę pietruszki bo jest po prostu bombą wartości odżywczych.

Flaczki z boczniaków
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:38 opublikował przepis :

Flaczki z boczniaków

Nie wszyscy lubią tradycyjne, mięsne flaki. Ja je lubię, choć najbardziej smakują mi te przygotowywane przez mamę, która zawsze robi je "chude" i dodaje np. mięso z żołądków. Jednak dla tych, którzy nie są miłośnikami tradycji, można przygotować takie grzybowe flaki z boczniaków. To moje pierwsze kulinarne doświadczenie z boczniakami, ale na pewno nie ostatnie.

muffinki dyniowo-jabłkowe
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:49 opublikował przepis :

Muffinki dyniowo-jabłkowe

Gdyby zapytać jakim warzywem jest jesień to odpowiedź byłaby oczywista: jesień jest dynią! Ja za dynią nie przepadam - przynajmniej w tradycyjnej formie zupy, jednak kiedy już wpadnie w moje łapki np. kolega przyniesie mi jedną, wyhodowaną we własnym ogródku, zawsze staram się wymyślić coś ciekawego i nietuzinkowego, jak sosy, czy desery. Tak powstały te przepyszne i wilgotne słodkości, na które przepis podaję poniżej.

Świeży bigos z kluskami
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:51 opublikował przepis :

Świeży bigos z kurczakiem

Danie nietypowe, ale z powodzeniem zastępujące tradycyjny bigos. Łatwe w przygotowaniu, lekko słodkie, lekko pikantne. Można je jeść z chlebem, z kopytkami, ziemniakami i innymi dodatkami. Sprawdzi się doskonale w czasie kiedy za oknem coraz zimniej. Doskonale rozgrzewa i jest po prostu pyszne!

Zapiekanka rybna
Użytkownik fuzja w dniu 18.10.2018 11:44 opublikował przepis :

Zapiekanka rybna

Nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja obiadowa, ale w końcu zbliża się jesień, a jest to pora kiedy te bardziej kaloryczne potrawy są w zasadzie wskazane. Taką zapiekankę można urozmaicić podając ją z lekką sałatką, ale jej pyszny ziemniaczano-maślany smak powinien spokojnie wystarczyć, jeśli potrzebujecie zjeść coś na szybko i bez dodatków. Miłośnicy owoców morza mogą dodać do niej krewetki, choć ja ograniczyłam się jedynie do ryby, która jest moim zdaniem wystarczająca.

Spaghetti bolognese
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 13:05 opublikował przepis :

Spaghetti bolognese

Wielokrotnie robiłam spaghetti z sosem bolognese. Składniki były różne, jednak metody podobne, a mimo to prawdziwie pyszny i gęsty sos boloński wyszedł mi dopiero teraz. Dlatego uważam, że to przepis, którym warto się podzielić, bo czasem najprostsze potrawy najtrudniej przygotować. Sos boloński często ratuje nam obiad, w dni kiedy nie mamy pomysłu na to co podać, poza tym lubią go i dorośli i dzieci.

Warzywne placki z salsą
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 12:57 opublikował przepis :

Kotleciki warzywne z pomidorową salsą

Uwielbiam placki ziemniaczane podane z gulaszem, jednak staram się urozmaicać menu więc postanowiłam przygotować placki warzywne, które podałam z pomidorowym sosem przygotowanym w bardzo prosty sposób. Być może to mało wyszukane danie ale nie miałabym żadnych oporów by zaserwować je gościom.

Sałatka z kaszy
Użytkownik fuzja w dniu 31.08.2018 12:52 opublikował przepis :

Sałatka z kaszy jaglanej z ciecierzycą

Doskonałe danie na mniejszy apetyt. Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka, która sprawdzi się, jako forma lunchu np. do pracy, czy szkoły.

Drób z pomiorami i oliwkami
Użytkownik fuzja w dniu 06.07.2018 09:32 opublikował przepis :

Drób z pomidorami i oliwkami

To miała być ryba, ale zaskoczył mnie weekend i brak możliwości kupienia świeżej, więc postanowiłam wykorzystać to co było w domu, czyli mięso z kurczaka i indyka. Danie prezentuje się obłędnie, a tak przygotowane mięso można podać nie tylko jako pełnoprawny obiad ale także na grzankach, jako wyśmienitą i elegancką kolację. Tak czy siak, nie krępujcie się przygotować tak dorsza, pstrąga czy inną rybkę.

Krem ziemniaczano-porowy
Użytkownik fuzja w dniu 12.06.2018 15:14 opublikował przepis :

Krem ziemniaczano-porowy z wędzonym łososiem

Coraz bardziej przekonuję się do kremów, choć kiedyś nie jadałam ich wcale. Ten przepis kusi nieziemsko smacznym połączeniem ziemniaków i łososia. Prezentuje się bardzo ładnie i podany gościom na pewno ich zachwyci. Najlepiej podawać go w niewysokich miskach lub talerzach, tak by kawałki łososia wystawały ponad powierzchnię zupy.