Fjużyn z winkiem

fuzja

O mnie:

Uwielbiam gotować, szczególnie dla innych. Teraz, kiedy moja rodzina się powiększa, mam jeszcze większe pole do eksperymentowania. Uwielbiam kiedy zapachy pysznego posiłku rozchodzą się po mieszkaniu, kocham widzieć na twarzach bliskich uśmiechy nad talerzami. Drugą moją pasją są książki - czytam je dla rozrywki, dla rozwoju, dla wiedzy - są dla mnie najlepszym biletem w podróż. Prowadzę bloga www.gotujzfantazja.blogspot.com

Liczba punktów za aktywność
136
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Mufinki z buraków
Makaron w sosie szalotkowym
Użytkownik fuzja w dniu 05.02.2021 12:40 opublikował przepis :

Makaron w sosie szalotkowym

To danie mocno kontrastuje ze zdrową kuchnią i posiłkami fit, ale w zasadzie ja ten kontrast lubię, bo przecież czasem mamy ochotę zjeść coś pysznego bez patrzenia na kaloryczność. To danie jest po prostu fantastyczne. Sos jest gęsty, śmietanowy i delikatnie słodki (a jednak pozostaje nadal przyjemnie lekki), a dodatek maślanej bułki tartej nadaje chrupkiej tekstury i fajnie uzupełnia krem z szalotek, który sam w sobie mógłby zostać posądzony o bycie... mdłym. Kiedy przychodzi leniwa niedziela, a Wam marzy się po prostu coś bardzo, bardzo konkretnego, to danie będzie strzałem w dziesiątkę. Warto polać do niego lampkę białego, złocistego wina - także ja widzę same plusy.

Krem z batatów
Użytkownik fuzja w dniu 22.01.2021 13:43 opublikował przepis :

Krem z batatów z masłem orzechowym

W związku z tym, że w moim domu staramy się nie marnować jedzenia, czasem zdarza się tak, że jeden produkt wykorzystuję do przygotowania kilku dań. Ostatnio były placki z batatów, a teraz ugotowałam krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem masła orzechowego. Jest pyszny, sycący, nieco orientalny dzięki imbirowi, a jego smak to połączenie delikatnej słodyczy i subtelnej słoności.

Placki z batatów, marchwi i ziemniaków
Użytkownik fuzja w dniu 13.01.2021 13:06 opublikował przepis :

Placki z batatów, marchwi i ziemniaków

Był taki czas, że nie miałam kompletnie weny na gotowanie. Ciąża, a w zasadzie dolegliwości z nią związane, dały mi mocno w kość i skutecznie wygoniły z kuchni na kilkanaście dobrych tygodni. Na szczęście już jest lepiej, więc wyczarowałam placki warzywne podane na słodko. Moja dwulatka futrowała jak szalona, mąż zadowolony, mimo że bez mięsa, i ja też szczęśliwa, bo nie ostał się ani jeden, najmniejszy nawet, placuszek.

Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym
Użytkownik fuzja w dniu 05.04.2020 13:39 opublikował przepis :

MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kolejne bezmięsne danie, które zasmakowało także mojej rocznej córce (dla niej wersja bez soli). Fajnie się prezentuje, doskonale przemyca specyficzny smak suszonych pomidorów. Mój mąż nie jest ich fanem, a ja czasem lubię je w daniu, więc staram się przygotowywać takie potrawy, w których ich smak nie będzie dominował. Tu dodatkowo wykorzystałam makaron z ciecierzycy i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył.

Gulaszowa
Użytkownik fuzja w dniu 17.02.2020 15:08 opublikował przepis :

Gulaszowa z cielęciną

Rozszerzam dietę młodej, więc na naszym domowym stole gości delikatniejsze mięso np. perliczka, królik, indyk, czy cielęcina. Z tej ostatniej postanowiłam przygotować też coś dla nas - dorosłych, i tak powstał przepis na tę rozgrzewającą zupę o pięknej barwie.

Muffinki buraczkowe
Użytkownik fuzja w dniu 11.10.2019 23:04 opublikował przepis :

Muffinki buraczkowe

Przemycanie nietypowych składników do słodkich wypieków sprawia mi ogromną radość. Jestem fanką "Leśnego runa", czyli ciasta ze szpinakiem, kiedyś próbowałam fasolowego brownie i było naprawdę smaczne, a w domu eksperymentuję z małą formą, czyli babeczkami. Buraczane mają niesamowity kolor i smakują obłędnie. Spokojnie mogę powiedzieć, że jak na razie to moje ulubione domowe wypieki.

Dorsz w miodowym sosie
Użytkownik fuzja w dniu 20.06.2019 18:46 opublikował przepis :

Dorsz w miodowym sosie

Odkąd teść podarował mi parowar odblokowałam się rybnie. Pomaga też coraz ciekawsza oferta rybna od Lidla, tym bardziej, że w mojej okolicy nie ma sensownego sklepu rybnego. Dziś jednak będzie przepis na rybę z patelni, a nie z parowara. Trochę mniej zdrowa, ale wspaniała i błyskawiczna alternatywa.

Chow mein z rybą
Użytkownik fuzja w dniu 20.06.2019 18:40 opublikował przepis :

Chow mein ze smażoną rybą

Ryba rzadko gości na stole w moim domu. Zbyt rzadko - niestety. I choć tyle słyszy się o zanieczyszczonych wodach, itp. to jednak warto jest takie mięso spożywać. Nie ma co popadać w skrajności. Jeśli chcielibyśmy kompletnie wykluczyć "zanieczyszczenia" z naszego jadłospisu, to trzeba by chyba wystrzelić się na inną planetę. Ale wracając do rzeczywistości, dziś polecam Wam rybkę z azjatyckim twistem. Możecie wykorzystać w tym przepisie dorsza, mintaja, czy co tam Wam smakuje. Danie jest proste i baaaardzo pożywne.

Potrawka z ciecierzycy i kurczaka
Użytkownik fuzja w dniu 19.01.2019 11:41 opublikował przepis :

Potrawka z kurczaka i ciecierzycy

Przymierzam się do zredukowania czasu spędzanego w kuchni, bo już niedługo przywitam na świecie córę, więc zupełnie nie wiem jak będę stała z możliwościami organizacyjnymi, a to danie jest bardzo proste, składa się z kilku składników i przygotowuje się je w zasadzie błyskawicznie. Podane z kaszą jęczmienną nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Pamiętajcie o zieleninie na wierzch - warto dodawać do dań natkę pietruszki bo jest po prostu bombą wartości odżywczych.

muffinki dyniowo-jabłkowe
Użytkownik fuzja w dniu 02.01.2019 16:49 opublikował przepis :

Muffinki dyniowo-jabłkowe

Gdyby zapytać jakim warzywem jest jesień to odpowiedź byłaby oczywista: jesień jest dynią! Ja za dynią nie przepadam - przynajmniej w tradycyjnej formie zupy, jednak kiedy już wpadnie w moje łapki np. kolega przyniesie mi jedną, wyhodowaną we własnym ogródku, zawsze staram się wymyślić coś ciekawego i nietuzinkowego, jak sosy, czy desery. Tak powstały te przepyszne i wilgotne słodkości, na które przepis podaję poniżej.