Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wegetariańska opcja na spaghetti bolognese :) Nadaje się dla dorosłych i dla dzieci.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *opakowanie makaronu
    *szklanka czerwonej soczewicy
    *1 cebula
    *2 ząbki czosnku
    *1 puszka pomidorów krojonych lub passata pomidorowa (350-400 g)
    *1/3 łyżeczki mielonych goździków
    *1 płaska łyżeczka cynamonu
    *1 łyżeczka oregano
    *pieprz
    *płatki drożdżowe

    W wersji dla dorosłych można dodać sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Soczewicę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (ja gotowałam w proporcji 1:1,5).
    Cebulę siekamy, czosnek ścieramy na drobnych oczkach albo przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i delikatnie dusimy na nim warzywa. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory. Zagotowujemy i dodajemy przyprawy. Mieszamy i dodajemy soczewicę. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Mieszamy sos z makaronem i posypujemy płatkami drożdżowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować