Schab w miodowo-sezamowej glazurze z ryżem

5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie jest luźną wariacją na temat kuchni azjatyckiej. Schab i sos sojowy musiałam kupić na bieżąco, resztę znalazłam w lodówce, włącznie z kupioną wcześniej w Lidlu kapustą Bok Choy, której nie mogłam nigdzie dostać, a którą potrzebowałam do rosołu z azjatyckim twistem. Uwielbiam kuchnię azjatycką i nawet taka oszukana, smakuje doskonale!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1/2 cebuli żółtej, pokrojonej w plastry
    *1/2 cebuli czerwonej, pokrojonej w plastry
    *3 ząbki czosnku, posiekane
    *2 plasterki imbiru, posiekane
    *360 g schabu, pokrojonego w paski
    *2 łyżki nasion sezamu
    *1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    *5-6 liści bok choy, pokrojonej w paski
    *1 kieliszek białego wytrawnego wina
    *2 łyżki miodu
    *2 łyżki sosu sojowego
    *odrobina soli i cukru
    *4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w miodowo-sezamowej glazurze z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Smażymy cebulę przez 2 minuty. A następnie dokładamy schab, czosnek, imbir i sezam. Po 6-8 minutach intensywnego smażenia - mieszamy, żeby nie przypalić - dodajemy paprykę. Po kolejnych 6 minutach smażenia na mniejszym ogniu dokładamy kapustę i dalej smażymy.
  • 2. W naczyniu mieszamy wino, miód i sos sojowy i całość wylewamy na zawartość patelni. Po 10 minutach smażenia podajemy danie z ryżem. Na koniec możemy posypać całość odrobiną soli i cukru oraz udekorować danie np. dymką i prażoną cebulą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować