Spaghetti w sosie musztardowo-śmietanowym z łososiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Luby wyszedł na spacer z psem a ja usiadłam na łóżku z talerzem tego wspaniałego dania i lampką wina, mając w głowie myśl, że warto jest wznieść w takich okolicznościach samotny acz radosny toast za szczęście i dobre jedzenie.

  • 20 min

Składniki:

  • *250 g wędzonego łososia, odsączonego z tłuszczu papierowym ręcznikiem
    *1/2 słoiczka kiszonych kaparów, odsączonych
    *2 łyżki masła
    *1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
    *1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozrobionej w odrobinie gorącego bulionu
    *3/5 małego kubeczka śmietany 30%
    *2 łyżki musztardy słodko-ostrej
    *1 łyżka musztardy sarepskiej
    *75 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
    *op. makaronu spaghetti, pełnoziarnistego
    *czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti w sosie musztardowo-śmietanowym z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku rozpuszczamy masło. Kiedy już całe będzie płynne zalewamy je (dobrze przyprawionym) bulionem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyłączamy gaz i po chwili wlewamy delikatnie śmietanę - cały czas mieszając bulion. Doprawiamy do smaku solą. Następnie dodajemy musztardę i dobrze mieszamy. Sos powinien gotować się delikatnie bez przykrycia, tak by mógł zgęstnieć.
  • 2. W między czasie gotujemy makaron w delikatnie posolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy kawałki łososia i zalewamy je winem. Trzeba je (te kawałki łososia) podzielić drewnianą łyżką podczas odparowywania alkoholu z patelni. Po 5 minutach należy dodać kapary i mieszając dusić na patelni jeszcze przez 5 minut. Na końcu należy zalać patelnię sosem musztardowym. Makaron układać na talerzach i zalewać go sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować