Ryż z soczewicą i czosnkowymi pieczarkami z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 30 min

To jest obiad, który powstał z resztek tzn. zostało mi trochę ryżu i trochę soczewicy, więc dokupiłam pieczarki, no i macie efekt. Jest zaskakująco smaczny i naprawdę dobrze się prezentuje. A pieczarki pieczone z czosnkiem to po prostu niebo w gębie.

  • 30 min

Składniki:

  • *1/2 szklanki ryżu, ugotowanego
    *1/2 szklanki brązowej soczewicy, ugotowanej
    *12 kapeluszy pieczarek, obranych
    *15 pieczarek wraz z ogonkami, obranych i pokrojonych w plastry
    *1 cebula, obrana i posiekana w kostkę
    *12 ząbków czosnku w oleju chili
    *pasta z czosnku (kupna)
    *ogórki kiszone
    *masło
    *sól
    *pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryż z soczewicą i czosnkowymi pieczarkami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż mieszamy z soczewicą w garnku. W innym garnku roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy posiekane pieczarki, które solimy i pieprzymy. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie powstały sos pieczarkowy dodajemy do ryżu i soczewicy i mieszamy. Dolewamy 1/4 szklanki wody i podgrzewamy przez 5 minut na ogniu. Jeśli jest taka potrzeba solimy do smaku.
  • 2. W czasie przyrządzania sosu przygotowujemy całe pieczarki. Kapelusze układamy wierzchem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do każdego kapelusza wkładamy ząbek czosnku (oczywiście można więcej, jak ktoś lubi) i polewamy odrobiną oleju z chili. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 100 stopni, przez około 10 minut.
  • 3. Na talerzu rozkładamy 2 łyżeczki pasty z czosnku, na niej układamy pieczarki z piekarnika. Wykładamy ryż z soczewicą i dodajemy ogórki kiszone. Całość można posypać natką pietruszki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Soczewica Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować