Krupnik

  • wyświetlono: 745 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W moim domu krupnik zawsze gotowała mama. Teraz kiedy jestem już na swoim przypomniałam sobie o tej specyficznej gęstej zupie składającej się głównie z ziemniaków i kaszy. W końcu musiał przyjść ten pierwszy raz. I oto ugotowałam krupnik.

fuzja
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

*1,8l bulionu ugotowanego na warzywach i żeberkach
*oberwane z żeberek mięso
*torebka kaszy jęczmiennej perłowej
*4 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
*2 duże marchewki, pokrojone w drobną kostkę
*1 cebula, posiekana drobno
*łyżka masła
*natka pietruszki
*sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik

  • 1. Bulion zagotowujemy w dużym garnku. Dodajemy mięso, marchewkę, ziemniaki i kaszę. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie szklimy na maśle cebulę. Dodajemy cebulkę do zupy. Zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kasza jęczmiennakrupnikDanie tradycyjnezupa z kasząTradycyjna kuchnia polskazupa z kaszy

Komentarze

Podobne przepisy

Krupnik

Dodane przez: anka1988

Krupnik

Zupa idealna na upały, dodatek...

Krupnik I

Dodane przez: Agiatis

Krupnik

Krupnik, to bardzo sycąca i pożywna...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krupnik

Krupnik to jedna z ulubionych zup...

krupnik

Dodane przez: justi2401

Krupnik

Ile gospodyń, tyle wersji tej pysznej,...

image-1v9vff3

Dodane przez: agnieszka tobiasz

krupnik

Nie będę pisać "słowa wstępu" bo...

krupnik

Dodane przez: Milena127

Krupniczek

Na szybko.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE