Pikantna zupa z kiełbasą i brokułem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Fajna, rozgrzewająca zupa. Doskonała na taką pogodę, jaką widać za oknem. Brokuł można tutaj drobno posiekać lub podać w dużych kawałkach. Kiełbasa jest obowiązkowa, gdyż nadaje smaku. Za to można spokojnie zrezygnować z ziemniaków i przegryzać ją chlebem, ale ja na prośbę męża dodałam jednego pyrka.

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *40 dag kiełbasy wołowej (lub z mięsa mieszanego), pokrojonej w plastry
    *1 duży brokuł, podzielony na mniejsze lub większe różyczki
    *2,2 l bulionu drobiowego, ugotowanego na kościach i mięsie oraz warzywach
    *1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    *1 cebula, posiekana
    *5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
    *3-4 łyżki pulpy pomidorowej
    *sól, pieprz, pieprz cayenne
    *tarty ser parmezan lub grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z kiełbasą i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę podsmażamy na patelni, na odrobinie rozgrzanej oliwy. Kiedy już będzie dobrze podsmażona minimalizujemy "ogień" i dodajemy cebulę oraz czosnek. Mieszamy przez 3-4 minuty i wyłączamy całość. Zostawiamy na patelni.
  • 2. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojonego ziemniaka. Solimy i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy zawartość patelni i gotujemy kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodajemy brokuła i pulpę. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 8 minut.
  • 3. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować