Placki z batatów, marchwi i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Był taki czas, że nie miałam kompletnie weny na gotowanie. Ciąża, a w zasadzie dolegliwości z nią związane, dały mi mocno w kość i skutecznie wygoniły z kuchni na kilkanaście dobrych tygodni. Na szczęście już jest lepiej, więc wyczarowałam placki warzywne podane na słodko. Moja dwulatka futrowała jak szalona, mąż zadowolony, mimo że bez mięsa, i ja też szczęśliwa, bo nie ostał się ani jeden, najmniejszy nawet, placuszek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1 duży batat
    *1 duża marchew
    *3 małe ziemniaki
    *2 jajka (o temperaturze pokojowej)
    *3 łyżki mąki pszennej
    *1 łyżka mąki kokosowej
    *1 płaska łyżeczka soli
    *1 łyżeczka imbiru (przyprawy)
    *śmietana szczecinecka 18%
    *cukier/miód
    *oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z batatów, marchwi i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Jajka wbijamy do masy warzywnej, mieszamy i dodajemy mąki oraz sól i imbir. Wszystko mieszamy jeszcze raz porządnie i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, musi być jej dość sporo, jak do smażenia placków ziemniaczanych. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy łyżką ciasto warzywne i smażymy na średnim ogniu - placki muszą ładnie zbrązowieć, a brzegi stać się chrupkie.
  • 2. Placki wykładamy na talerze, smarujemy je śmietaną i polewamy miodem lub posypujemy cukrem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować