Krem ziemniaczano-porowy z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Coraz bardziej przekonuję się do kremów, choć kiedyś nie jadałam ich wcale. Ten przepis kusi nieziemsko smacznym połączeniem ziemniaków i łososia. Prezentuje się bardzo ładnie i podany gościom na pewno ich zachwyci. Najlepiej podawać go w niewysokich miskach lub talerzach, tak by kawałki łososia wystawały ponad powierzchnię zupy.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *2-3 pory (biała i jasnozielona część), pokrojone w plastry
    *4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    *1 ziemniak pokrojony w cienkie plastry
    *1 l bulionu drobiowego
    *2 łyżki śmietany 18%
    *koperek, posiekany
    *kilka plastrów wędzonego łososia pacyficznego
    *sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem ziemniaczano-porowy z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzewamy w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodajemy pory i smażymy przez kilka minut, do momentu aż będą miękkie. Dodajemy ziemniaki, solimy odrobinę i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i przykręcamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez 25 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy zupę i partiami miksujemy na gładki krem.
  • 2. W czasie kiedy zupa się gotuje podgrzewamy piekarnik do 100 stopni C. i mieszamy ziemniaki w odrobinie oliwy z solą i wykładamy plastry na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy plastry ziemniaków na chipsy, pilnując by się nie spaliły - najlepiej na termoobiegu.
  • 3. Odlewamy do kubka kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy ze śmietaną rozbijając grudki. Następnie wlewamy rozrobioną śmietanę i mieszamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec rozlewamy zupę do miseczek i układamy plastry łososia (jeśli miski są głębokie możemy najpierw położyć plaster ziemniaka, a potem łososia), a także dekorujemy chipsami z piekarnika.
    Jeśli ktoś woli nie używać śmietany, to może z niej zrezygnować, zupa nie straci aż tak dużo.

Porady

Polecam stosować łososia pacyficznego, a nie hodowlanego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Krem ziemniaczano- porowy

To może cię zainteresować