Wegetariańskie chili

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 30 min

Styczeń to minusowe temperatury, a one oznaczają, że trzeba się rozgrzewać. Nie znam lepszego sposobu na to by rozgrzać ciało niż gorąca kąpiel, ale to wegetariańskie chili zajmuje drugie miejsce w tym rankingu. Zdecydowanie!

  • 13 godz. 30 min

Składniki:

  • *400 g fasoli Adzuki (moczonej przez 12 godzin w wodzie)
    *3 łyżki oleju rzepakowego
    *2 duże cebule, posiekane
    *5 ząbków czosnku, posiekanych
    *1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
    *400 g pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skórki
    *1-2 papryczki jalapenio z puszki, pokrojone
    *1 l bulionu warzywnego
    *pęczek natki pietruszki, posiekana
    *kilka ogórków konserwowych, posiekanych do dekoracji
    * mieszanka przypraw: 1i 1/2 łyżki suszonego oregano, 1 i 1/3 łyżki kminku, 12 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/4 łyżki pieprzu kajeńskiego
    *2-3 łyżeczki soli
    *2 łyżeczki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańskie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździerzu ucieramy wszystkie zioła. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i na nim (na małym ogniu) podsmażamy cebulę, czosnek oraz paprykę. Po 5 minutach dodajemy mieszankę przypraw, mieszamy i dodajemy kawałki ostrych papryczek. Dusimy całość pod przykryciem przez 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, fasolę oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy od 30 minut do godziny, aż fasolka będzie miękka. Na końcu doprawiamy solą i cukrem.
  • 2. Chili przekładamy do misek, dekorujemy pokrojonym ogórkiem i natką pietruszki.

Porady

Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować