Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Pyszne, szybkie i przede wszystkim zdrowe danie na bazie kaszy jęczmiennej. Często po nią sięgam, nie tylko ze względu na jej delikatny smak, ale również ze względu na jej właściwości zdrowotne- chroni przed anemią, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić przemianę materii. Polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 250 g kaszy jęczmiennej
    • 1 duża czerwona cebula
    • 3 duże ostre papryczki pepperoni z serem z oleju
    • garść startego parmezanu
    • 2 jajka
    • sól
    • pieprz
    Na jogurtowo-ziołową kołderkę:
    • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
    • łyżka gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)
    • łyżka pistacjowego pesto z dodatkiem papryczki pepperoni (do pistacjowego pesto podczas blendowania należy dodać jedną papryczkę)
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz
    • garść startego parmezanu do posypania na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 18 minut. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do kaszy. Papryczki pepperoni z serem drobno kroimy, dodajemy do kaszy. Wybijamy 2 jajka, dodajemy garść parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju- ja wykorzystałam foremkę do tarty.
    Przygotowujemy jogurtowo-ziołową kołderkę- łączymy jogurt ze śmietaną, pesto oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy równomiernie na kaszę. Wierzch wieńczymy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 i ustawiamy grzałkę górną - ok. 15-20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Pepperoni

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować