Makaron z brokułową pastą

4.5 (187 ocen)

  • 25 min

Pasta brokułowa z dodatkami, których użyłam do jej przygotowana to istna bomba witaminowa. Łuskane nasiona konopi są bogatym źródłem witaminy E oraz żelaza, fosforu, magnezu, cynku i wielu innych składników mineralnych. Dodatkowo ziarna lnu i oliwa!

  • 25 min

Składniki:

  • *300g makaronu tagliatelle
    *średniej wielkości brokuł, podzielony na różyczki
    *5 ząbków czosnku
    *duża garść rukoli
    *1 i 1/2 łyżki ziaren słonecznika
    *1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
    *1 łyżeczka ziaren lnu
    *drobno starty parmezan
    *sól
    *oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Pasty

Makaron z brokułową pastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokuła wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy we wrzątku przez 3-5 minut. Następnie wyciągamy warzywo łyżką cedzakową, a wodę solimy i wrzucamy do niej makaron. Gotujemy go aż będzie al dente. Zostawiamy 2 chochle wody a następnie makaron odcedzamy
  • 2. W misce do blendera mieszamy ziarna/nasiona, cząber, czosnek, rukolę i 3/4 różyczek brokuła oraz 2-3 łyżeczki oliwy. Wszystko ucieramy/siekamy na dość gładką pastę. Przekładamy pastę do wygodnej do wymieszania miski i dodajemy resztę brokuła oraz sól do smaku. Rozgrzewamy dużą i głęboką patelnię. Dodajemy na nią pastę wraz z odrobiną wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy. Kiedy pasta oblepi cały makaron danie wykładamy na talerze.

Porady

Wierzch warto skropić jeszcze odrobiną oliwy. Na końcu posypujemy makaron serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować