Wołowina stir-fry w sosie hoisin

4.5 (169 ocen)

  • 25 min

Stir-fry to wywodząca się z Dalekiego Wschodu metoda szybkiego obsmażania na mocnym ogniu cienkich kawałków mięsa. Sosu niestety nie przygotowywałam sama ale spokojnie można go kupić. Potrawa jest fantastyczna i cieszy nie tylko kubki smakowe, a całość ma bogaty wschodni aromat.

  • 25 min

Składniki:

  • *200 g chińskiego makaronu błyskawicznego
    *3 duże ząbki czosnku, posiekane
    *2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
    *1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
    *150 g pieczarek (możliwie małych), pokrojonych na połówki lub (jeśli większe) na ćwiartki
    *200 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie paski
    *150 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, pociętej na 2 centymetrowe kawałki; podgotowanej przez kilka minut w osolonej wodzie
    *4 cebulki dymki, pokrojone w podłużne kawałki
    *4-5 łyżek sosu hoisin
    *2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    *1 łyżeczka oleju rzepakowego
    *2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
    *zielone części dymki do przybrania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina stir-fry w sosie hoisin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużej patelni lub woku podgrzewamy olej rzepakowy i krótko smażymy na nim czosnek i imbir. Po chwili dodajemy paprykę oraz pieczarki i smażymy przez 4 minuty. Na końcu na patelnię dodajemy paski mięsa, fasolę i dymkę. Smażymy przez 3-5 minut, aż mięso z różowego stanie się brązowe. Odstawiamy.
  • 2. Mieszamy w miseczce sos hoisin oraz sojowy i energicznie mieszamy, żeby się spieniły - do smaku warto dodać olej sezamowy. Powstały sos dodajemy do warzyw. Makaron wykładamy do głębokich miseczek a na wierzch wykładamy warzywa z mięsem i sosem - lekko mieszamy. Oczywiście można też wymieszać makaron na patelni z sosem i warzywami z mięsem, ale wtedy warto zadbać aby makaron nie dusił się w gorącej zawartości patelni, żeby nie rozmięknął. Talerze warto udekorować posiekaną dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować