duszek

duszek

O mnie:

Prowadzę blog kulinarny na który zapraszam;-) www.potrawyregionalne.blogspot.com Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś... Jemy dlatego aby żyć,żyjemy po to aby kochać... Po dobrym obiedzie człowiek jest skłonny wszystkim wybaczać. 421 przepisów i prawie 4 mln.wyświetleń przez 5 lat. Przepisy i zdjęcia krok po kroku. Każdy etap ze zdjęciem - dla wielu z Was jest to ułatwienie i fajne spojrzenie na każdą potrawę od kuchni. Z każdym postem staram się żeby coraz bardziej zachęcić Was kochani do zaglądania i czerpania inspiracji. Sprawia mi radość dzielenie się z Wami moimi pomysłami i efektami pracy (to praca?).Wszystkie przepisy na dania a właściwie ich namacalny i finalny efekt w realu były zjedzone przez moją rodzinę i znajomych.Wszyscy żyją hehe i co najprzyjemniejsze chwalą! To miłe.Mam nadzieję,że znajdziecie u Mnie zarówno potrawy regionalne,odrobinę egzotyki jak również proste i łatwe jedzonko na codzień. Pytajcie,piszcie,dor

Obserwujących: 9

 
Wiadomość
Użytkownik duszek w dniu 27.10.2016 11:01 skomentował:

ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Użytkownik duszek w dniu 02.09.2016 21:58 skomentował:

Papryka marynowana w słoikach

Użytkownik duszek w dniu 14.11.2015 19:03 skomentował:

ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ

Użytkownik duszek w dniu 11.11.2015 16:13 skomentował:

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

Użytkownik duszek w dniu 11.11.2015 16:08 skomentował:

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

Użytkownik duszek w dniu 10.11.2015 18:01 opublikował przepis:

PĄCZKI PIECZONE

Pyszne, domowe pączki i to bez smażenia.Są rewelacyjne!Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne.Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie.Naprawdę polecam.Z przepisu wyszło około 40 puszystych pączków.Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm.

Użytkownik duszek w dniu 10.11.2015 17:35 opublikował przepis:

Rożki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami

Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski.Powstały rożki nadziewane pieczarkami.Chrupiące, złociste i pieczarkowe.Błyskawiczne w przygotowaniu.Idealne do czerwonego barszczyku.
Użytkownik duszek w dniu 12.10.2015 19:56 skomentował:

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI

Użytkownik duszek w dniu 24.09.2015 09:32 opublikował przepis:

OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ

Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków.Ogórki kanapkowe są przepyszne!Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie.Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki, po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść.
Użytkownik duszek w dniu 10.09.2015 18:08 opublikował przepis:

Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki.Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę.Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek.Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli.Pokroiłam ją na kawałki.
Użytkownik duszek w dniu 09.09.2015 13:56 skomentował:

ZUPA KREM Z CIECIERZYCY

Użytkownik duszek w dniu 04.09.2015 19:35 opublikował przepis:

CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW

Bakłażan i cukinia idealnie nadają się do gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów.W lato wykorzystuję je bardzo często.Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo.Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni.

Użytkownik duszek w dniu 03.09.2015 19:27 opublikował przepis:

SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH

Jest słodko - octowa, taka w sam raz.Idealnie pasuje do dań obiadowych, gdy nie mam pomysłu na surówkę lub sałatkę.Wtedy wystarczy odkręcić słoiczek i chrupiemy zielone plasterki ogóreczków.Jest naprawdę mało pracochłonna.
Użytkownik duszek w dniu 30.08.2015 15:19 opublikował przepis:

Galaretka z czerwonej porzeczki

Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe. Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Wypróbuj koniecznie!
Użytkownik duszek w dniu 25.08.2015 15:45 opublikował przepis:

CIASTO MAXI KING

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was.Już jednym kawałkiem można się zasłodzić.Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy.Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie.Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów.Nie wymaga pieczenia.
Użytkownik duszek w dniu 24.08.2015 10:12 opublikował przepis:

MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo serowym,jest pyszną propozycją na obiad.
Użytkownik duszek w dniu 23.08.2015 22:08 opublikował przepis:

DŻEM Z WIŚNI

Z wiśni możemy robić soki, nalewki, przetwory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków.Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików.
Użytkownik duszek w dniu 23.08.2015 21:18 opublikował przepis:

SUSZONE POMIDORY

Podstawą suszonych pomidorówsą najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory.Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często.Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek.
Użytkownik duszek w dniu 27.07.2015 20:31 skomentował:

SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH

Użytkownik duszek w dniu 25.07.2015 20:10 opublikował przepis:

CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast.Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać przeróżne sezonowe owoce.Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską.Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej.

Użytkownik duszek w dniu 22.07.2015 20:04 opublikował przepis:

RISOTTO Z WARZYWAMI

Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami.Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania.Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku.
Użytkownik duszek w dniu 22.07.2015 19:43 opublikował przepis:

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Idealnie nadają się na soki i dżemy.Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu do świeżego chleba.Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki.Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak.Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko smak.
Użytkownik duszek w dniu 18.06.2015 13:55 opublikował przepis:

WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE

Lekkie ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku. Polecam je też przez łatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym, który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności.

Użytkownik duszek w dniu 18.06.2015 13:36 opublikował przepis:

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM RYŻEM I KUKURYDZĄ

Dziś proponuję szybką i prostą sałatkę z tuńczykiem.Wystarczą tylko cztery składniki.
Użytkownik duszek w dniu 09.06.2015 13:33 opublikował przepis:

Wołowe policzki w sosie chrzanowym

Dziś zaproponuję mięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe.Są bardzo chude, ale twarde.Czas duszenia jednak działa na ich korzyść.Robią się wówczas delikatne i mięciutkie.A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne.Polecam spróbujcie!
Użytkownik duszek w dniu 09.06.2015 13:09 opublikował przepis:

Risotto z bakłażanem

Risotto jest popularną włoską potrawą.Można ją podawać na wiele sposobów.Mając pod ręką ryż arborio i bakłażana, można wyczarować delikatne i kremowe risotto.Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam,że jest pyszne!A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam.
Użytkownik duszek w dniu 19.05.2015 11:35 opublikował przepis:

RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO

Pieczona kaczka z chrupiącą skórką jest pyszna.Ale jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że pora coś zmienić.Zamieniłam tę piękną kaczuszkę na ragu.Podana z makaronem i pangrattato czyli kruszonką z czerstwego chleba i chrupiącej skórki z kaczki zaprezentowana zostanie
Użytkownik duszek w dniu 19.05.2015 11:16 opublikował przepis:

ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE

Roladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką.Podaje się je w temperaturze pokojowej.Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi.
Użytkownik duszek w dniu 31.03.2015 10:49 skomentował:

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Użytkownik duszek w dniu 27.02.2015 07:26 skomentował:

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Użytkownik duszek w dniu 25.02.2015 16:47 skomentował:

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Użytkownik duszek w dniu 16.02.2015 11:46 skomentował:

MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI

Użytkownik duszek w dniu 03.02.2015 17:22 opublikował przepis:

ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Polecam pyszną i efektowną przystawkę.Rewelacyjnie się prezentuje i powinna mile zaskoczyć Waszych gości.Mięso małży, masło czosnkowe, natka pietruszki i chrupiąca przypieczona posypka z bułki tartej na pewno zasmakują każdemu. Można posypać je także przed zapieczeniem parmezanem.Polecam.
Użytkownik duszek w dniu 03.02.2015 14:31 opublikował przepis:

Drożdżowe rogaliki z serem

Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam.Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane.

Użytkownik duszek w dniu 19.01.2015 00:22 skomentował:

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Użytkownik duszek w dniu 12.12.2014 19:39 skomentował:

MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Użytkownik duszek w dniu 09.12.2014 15:02 skomentował:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Użytkownik duszek w dniu 11.11.2014 19:41 skomentował:

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Użytkownik duszek w dniu 23.10.2014 14:50 skomentował:

SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ

Użytkownik duszek w dniu 20.10.2014 18:17 skomentował:

MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Użytkownik duszek w dniu 05.09.2014 17:43 skomentował:

SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH

Użytkownik duszek w dniu 02.07.2014 20:33 opublikował przepis:

LETNIA TARTA Z OWOCAMI

Lato ukochane, wyczekane i pachnące owocami;-)Korzystajmy z jego darów całymi garściami!Owoce sezonowe są z nami tak krótko.Można je mrozić, robić przetwory, żeby przechować i zajadać te pyszności w zimowe dni.
Użytkownik duszek w dniu 17.06.2014 11:44 opublikował przepis:

CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI

Proste i szybkie ciasto czekoladowe.Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały.Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.

Użytkownik duszek w dniu 09.06.2014 14:32 opublikował przepis:

BABA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM

Dziś polecam BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów.Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu.Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu.
Użytkownik duszek w dniu 16.05.2014 11:40 opublikował przepis:

Fondue serowe

Fondue serowe to propozycja na spotkania w większym gronie. Jada się ją wspólnie z jednego garnka (caquelon) długimi widelczykami. Podstawowym składnikiem na fondue serowe jest oczywiście dobrze dobrany ser. Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków. Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller. Sprawdźcie prosty, sprawdzony sposób na fondue - przepis jest najlepszy, jaki możecie sobie wymarzyć.
Użytkownik duszek w dniu 16.05.2014 11:20 opublikował przepis:

OMLET ZE SZPARAGAMI

Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku.Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie.Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar.Polecam danie na niedzielne śniadanie.
Użytkownik duszek w dniu 16.05.2014 11:07 opublikował przepis:

ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM

Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar.Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami, skropionej oliwą z oliwek.Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację.
Użytkownik duszek w dniu 16.05.2014 10:47 opublikował przepis:

MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI

Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu.Można je piec, grillować, gotować.Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami.Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów.Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta.
Użytkownik duszek w dniu 25.03.2014 13:00 opublikował przepis:

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. Pęczak zawiera błonnik, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie.Zawiera najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy naszych kości i szkliwa.

To może cię zainteresować