Wołowe policzki w sosie chrzanowym

  • wyświetlono: 7691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś zaproponuję mięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe.Są bardzo chude, ale twarde.Czas duszenia jednak działa na ich korzyść.Robią się wówczas delikatne i mięciutkie.A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne.Polecam spróbujcie!

duszek
  • 180min

Składniki

0,5 kg wołowych policzków
kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu
1-2 szt.marchewki
2-3 łodygi selera naciowego
kawałek selera w korzeniu
1 szt.większej cebuli
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 szt.ziela angielskiego
świeży rozmaryn
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 0,5 cytryny
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki chrzanu
1,5 litra bulionu
2 łyżki mąki
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Wołowe policzki w sosie chrzanowym

  • policzki wołowe1. Policzki wołowe umyłam i oczyściłam z błon.
  • policzki wołowe mąka2. Doprawiłam je solą i pieprzem,
    Obtoczyłam w mące.
  • słoninka3. Słoninkę pokroiłam w kostkę.
  • policzki4. Gdy zesmażyła się, przełożyłam do garnka policzki.
  • smażenie policzki wołowe5. Obsmażyłam je z obu stron.
  • warzywa6. Gdy nabierały złotego koloru - zajęłam się warzywami.
    Pokroiłam na plasterki marchewkę i seler naciowy.
    W kostkę cebulę i korzeń selera.
    Posiekałam czosnek.
  • policzki7. Wyjęłam z garnka policzki.
  • warzywa8. Do tego samego garnka wsypałam pokrojone warzywa wraz ziołami,
    zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • warzywa9. Wsypałam przyprawy i podsmażyłam warzywa.
  • warzywa policzki10. Do garnka z warzywami włożyłam podsmażone policzki.
  • policzki wołowe11. Zalałam wszystko winem.Zagotowałam.
    Wlałam bulion warzywny i dusiłam na wolnym ogniu ponad 3 godziny.
    Można użyć szybkowaru-wtedy czas duszenia się zmniejszy do około 1,5 h.
  • warzywa uduszone12. Po uduszeniu wyjęłam z garnka policzki.
    Do warzyw wlałam bulion, śmietanę, chrzan i sok z cytryny.
  • sos chrzanowy13. Wszystko zmiksowałam na aksamitny sos.
    W razie potrzeby doprawić do smaku.
  • policzki wołowe sos chrzanowy14. Przełożyłam policzki do sosu.
  • policzki wołowe w sosie chrzanowym15. Teraz wystarczy ugotować np.kaszę jęczmienną lub inną ulubioną.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcidania mięsnesos chrzanowywołowepoliczki wołowe

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Dodane przez: bogusia82

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Polędwiczki w takim sosie są bardzo...

Łopatka w sosie chrzanowym

Dodane przez: danusia19671

Łopatka w sosie chrzanowym

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym...

Policzki wołowe z warzywami

Dodane przez: Cafe Babilon

Policzki wołowe z warzywami

Duszone policzki z warzywami korzennymi,...

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą...

Z ozorami jest tak. Większość...

pulpety w sosie chrzanowym

Dodane przez: Marcelina

Pulpety w sosie chrzanowym

Bardzo łatwe i szybkie w nietypowym...

Dorsz w sosie chrzanowym

Dodane przez: olinek_82

Dorsz w sosie chrzanowym

Pomysł na obiad z rybą w roli głownej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE