DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie nadają się na soki i dżemy.Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu do świeżego chleba.Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki.Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak.Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko smak.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki:
    6 kg czarnej porzeczki
    2,5 kg cukru ( więcej/lub mniej - do smaku)

    Nie dodawałam żadnych żel-fixów, ponieważ porzeczka ma mnóstwo pektyny
    i dżem pięknie zgęstnieje.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem z czarnej porzeczki 1. Porzeczki przebrałam, oczyściłam z liści i gałązek.
    Umyłam je.
  • porzeczki 2. Przesypałam je do garnka i podlałam wodą.
    Gotowałam przez około godzinę.
  • porzeczka 3. Owoce zgęstniały, puściły sok i rozgotowały się a woda odparowała.
  • dżem z porzeczki 4. Niektórzy zostawiają dżem w takiej konsystencji.
    Ja jednak wolę go bez skórek.
    Użyłam więc wyciskarki.Można oczywiście przetrzeć owoce przez sitko.
  • dżem z porzeczki 5. Uzyskany przecier przelałam do garnka.
    Zagotowałam i wsypałam cukier.
    Mieszałam i gotowałam przez około 40 minut.
    Im mniej cukru, tym dłużej gotujemy.
  • dżem z czarnej porzeczki 6.
    Gorący dżem wlewałam do wygotowanych i suchych słoików.
    Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować