Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • wyświetlono: 66603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 2

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Jadłam jeszcze ciepłe... z łakomstwa - to po pierwsze, a po drugie, nie mogłam mu się po prostu oprzeć. Wyszło pyszne i pulchne. Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, na zimę!

duszek
  • 180min

Składniki

4 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka ( 250 ml )
1 szklanka cukru ( 250 ml )
200 g masła
4 jaja
cukier wanilinowy
50 g drożdży
parę kropli zapachu waniliowego
cukier puder do posypania

Składniki na kruszonkę:

150 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła

dowolna ilość śliwek ;-)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • składniki ciasto drożdżowe1. Przygotowałam składniki.
  • rozczyn z drożdży2. Drożdże rozkruszyłam do miseczki.
    Wlałam do nich ciepłe mleko i szczyptę cukru.
    Rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • jajka3. W czasie gdy drożdże rosły, wydrylowałam śliwki.
    Do miski wsypałam mąkę i rozczyn z drożdży. Ja wyrabiałam wszystko w robocie kuchennym.Dodałam jajka.
  • masło4. Następnie miękkie masło.
  • cukier5. Wsypałam cukier, cukier wanilinowy i zapach waniliowy.
  • miksowanie6. Przez około 10-15 minut wyrabiałam ciasto aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
  • wyrośnięte ciasto7. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • kruszonka8. Przygotowałam kruszonkę.
    Do miski wsypałam mąkę.
    Dodałam cukier i masło.
    Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki.
  • ciasto w formir9. Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Wyłożyłam na nią ciasto.
  • śliwki10. Powkładałam w nie śliwki.
  • kruszonka11. Posypałam je kruszonką.
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami12. Można jeszcze przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
    Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni.
    Piekłam przez około 45-50 minut.
    Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
    Smacznego!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jeden z naszych ulubionych wypieków z owocami. Jest idealne na późne lato i jesień, gdy trwa sezon na śliwki - dojrzałe, słodkie i bogate w smaku. Do ciasta ze śliwkami idealnie pasują węgierki - dobrze znane z sadów i targowisk. Kruszonka nie jest obowiązkowa, ale trudno jej sobie odmówić!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiŚliwkiciasto drożdżoweciasto drożdżowe ze śliwkamiplacek drożdżowy ze śliwkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze domowe ciasto !

image-0f2gqbk

Dodane przez: Wiki 123

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis dostałam od siostry

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: katrinaM24

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Rewelacyjne puszyste ciasto drożdżowe...

gotowe ciasto

Dodane przez: ziutula

ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami...

ciasto jest aromatycznie cytrynowe...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: Marcia66

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najbardziej smakuje świeżutkie,...

Bawarskie cisato ze śliwkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Bawarskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Bawaria to region który słynie...