CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

4.75 (225 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne i na kazdą okazję.Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną struclę z białym serem.Powiem jedno,wyszła super!Puszysta,mokra... i ten pyszny ser.Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki mleka
    125 g masła
    2 jajka
    30 g świeżych drożdży
    opakowanie cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub waniliowego
    rodzynki (ja nie dodałam)

    Składniki na ser:
    około 350 g białego półtłustego twarogu
    cukier waniliowy
    1 ewentualnie 2 żółtka

    Składniki na kruszonkę:
    około 30 g masła
    2-3 łyżki cukru
    3-4 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.75 (225 ocen)

Ciasto drożdżowe z serem czyli strucla serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 1. Przygotowałam składniki
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 2. W miseczce pokruszyłam drożdże i zalałam je ciepłym mlekiem.
    Dodałam szczyptę cukru.
    Odstawiłam na około 40 minut.
  • 3. Wymieszałam mąkę z wyrośniętymi drożdżami.
  • 4. Dodałam jajka
  • 5. Wsypałam cukier biały i cukier waniliowy.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 6. Następnie wlałam rozpuszczone ale zimne masło
    i aromat zapachowy.
    Wszystko dokładnie wymieszałam.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 7. Teraz czas na biały ser.
    Rozdrobniłam go w misce,dodałam żółtko i cukier waniliowy.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 8. Z ciasta uformowałam prostokąt.
    Nałożyłam na nie masę serową.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 9. I zrolowałam je.
    Włożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
    Mnie wyszły dwie.
  • 10. Odstawiłam na około 30 minut,żeby ciasto urosło.
    A w między czasie zrobiłam kruszonkę.
  • 11. Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 12. Dodałam mąkę.
    Dosypywałam jej tyle,dopóki nie powstała charakterystyczna kruszonka.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 13. Posypałam nią ciasto.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 14. Wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika.
    Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni.
  • CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 15. Wyjęłam z form, aby przestygło.
    I już można jeść;-) Smacznego

Porady

Do ciasta drożdżowego można użyć różnych innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować